rss
Norvégiában városfejlesztési projekt is népszerűsíti az Európa-szerte egyre nagyobb teret hódító aktívházakat

Norvégiában városfejlesztési projekt is népszerűsíti az Európa-szerte egyre nagyobb teret hódító aktívházakat

A széndioxid-semleges aktívházak száma Európa-szerte gyarapszik. Egyre több országban alkalmazzák a fenntartható működés mellett az élhető beltéri környezetre is tekintettel lévő építészeti megközelítést. Norvégiában, Stavanger városában, egy komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében készült el 1 aktívház. A Jadarhus ISOBO aktívház különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik. A VELUX Cégcsoport támogatásával megépült otthonban két évig követik nyomon a lakók tapasztalatait és a ház teljesítményét.

Kulcsinformációk

  • 2011 végén fejeződött be a norvégiai Sandved West területfejlesztési projekt, amely három fázisban valósult meg: 12 családi ház, 18 családi sorház, valamint 36+12 apartman sorház épült fel. A projekt keretében 12 alacsony energia-felhasználású házat is építettek, ezek közül 1 aktívház.
  • Az ISOBO aktívház célja, hogy többféle, különböző műszaki- és energetikai megoldásokat teszteljen egy ház falain belül, valamint hogy megvizsgálja, milyen intézkedések szükségesek a lehető legoptimálisabb beltéri légállapot biztosításához.
  • Az aktívház megépítése során a környezetre gyakorolt pozitív hatás is fontos szempont volt, a területfejlesztési projekt több fontos környezetvédelmi intézkedést is magába foglalt.
  • A Jadarhus ISOBO aktívház modell 7 lépésben valósítja meg a fenntartható, pozitív energiamérlegű működést: napkollektorok, hőszivattyúk, földkollektor, kiegyenlített szellőztetés, melegvíz-egység, intelligens ablakok és árnyékolók és napelem panelek találhatóak meg benne.

Eredeti közlemény

Norvégiában városfejlesztési projekt is népszerűsíti az Európa-szerta egyre nagyobb teret hódító aktívházakat

Idézetek

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze:

„A Jadarhus ISOBO aktívház azért kiemelkedő modell, mert a fenntartható építészeti megközelítéseken túl különböző technikai és műszaki megoldásokat is biztosít az energiahatékonyság érdekében. A tetőtéri ablakokon bejutó természetes fény növeli a szoláris hőnyereséget, valamint jelentősen javítja az életminőséget, a komfortérzetet.”

Kárpáti József, a MAKÉSZ elnöke:

“Az épület szín- és formavilága ma még Magyarországon idegen, de ez nem negatív jelző, hanem azt bizonyítja, hogy a technológia megengedi a helyi szokás és ízlésvilág alkalmazását is. Számomra ez az épület is bizonyítja, hogy a korszerű, energia hatékonyságot figyelembe vevő építészetnél is elsősorban a lakó a fontos, a természethez való alkalmazkodás, a világos, különleges megvilágítású otthon – ugyanakkor a megújuló energiaforrások alkalmazása, az aktívház értékek elérése nem különleges csoda. Ezen az épületegyüttesen is látszik, a készház-építés nagyszerűsége, az előregyártás folyamán biztosítható rendkívüli pontosság, a minimalizálható kivitelezési hiba, és a viszonylag vékonyabb rétegrenddel is jobb hőátbocsátási tényező elérése. Figyelembe kell vennünk, hogy Norvégiában a fa használata természetes szükséglet, hiszen a hosszan tartó tél miatt a vizes technológiát viszonylag rövid időszakban lehet alkalmazni. Magyarország területén építőfa szinte alig van. A mi kultúránkban az agyag a fellelhető, itt ennek van hagyománya. A Norvég példa jól bizonyítja, hogy az irány az energiafelhasználás és -veszteség csökkentése, és ezeket kell megújuló energiaforrásokkal biztosítani.”

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

Oroszországban is hódítani kezdtek az aktívházak

Zöld Világítótorony — Green Lighthouse (angol nyelvű)

A Model Home 2020 (angol nyelvű)

Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért (közösségimédia-közlemény)

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Háttér-információk

Az aktívház koncepció

Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek.

A Model Home 2020 program

A Model Home 2020 program a VELUX Cégcsoport kezdeményezése, mely a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatja magas életminőséget kínáló, ugyanakkor környezetbarát épületekről. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével a fenntartható építkezés jegyében 6 aktívházat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr