rss
Egy alattomos betegség: a PCO szindróma

Egy alattomos betegség: a PCO szindróma

A termékeny korú nők leggyakoribb hormonális megbetegedése a policystás ovárium (PCO) szindróma, amelynek jellemzően szerepe van a peteérés zavarára visszavezethető meddőségben is. A betegség minden tízedik nőt érint és nemcsak a teherbeesést gátolhatja, hanem hosszú távon komoly belgyógyászati és nőgyógyászati betegségeket okozhat. Az alábbiakban Dr. Kelemen Csaba, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa ismerteti a PCO szindrómával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Kulcsinformációk

  • A PCO szindrómára általában a rendszertelenül jelentkező menstruáció hívja fel a figyelmet, de további jellegzetes tünetnek számítanak a férfi nemi hormonok túlsúlyából adódó elváltozások is.
  • A PCO szindrómát először 1935-ben Stein és Leventhal írta le, de jellegzetes tüneteit egy magyar orvos, Zsoldos János már 1802-ben feljegyezte.
  • A betegség diagnosztizálása a kórelőzmény felvételét követően egy részletes állapotfelméréssel folytatódik, amely az ultrahangvizsgálat mellett számos szűrővizsgálatot magában foglal.
  • A PCO szindrómás beteg kezelése során az aktuális panaszok mellett a hosszú távú következményeket is szem előtt kell tartani, és a beteget ezek alapján kell gyógyítani, illetve a folyamatot követni.

Az eredeti sajtóközlemény

Egy alattomos betegség: a PCO szindróma

Fotó

Kelemen Csaba

Idézet

Dr. Kelemen Csaba, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza és endokrinológus szakorvosa

“Fontos tudni, hogy a PCO szindróma progresszív betegség, azaz kezelés nélkül a későbbiekben nemcsak a teherbeesési esélyek romlanak, hanem hosszútávon számos egyéb betegség kialakulásának is jelentősen megnő az esélye. Egyrészt a fokozott ösztrogénhatás miatt méhnyálkahártya eredetű rákos elváltozások alakulhatnak ki, másrészt az összetett, több hormontermelő szerv működésének együttes romlása következtében úgynevezett metabolikus szindróma léphet fel.”

Kapcsolódó tartalmak

A Rózsakert Medical Center honlapja

A Rózsakert Medical Center blogoldala

Céginformáció

Rózsakert Medical Center

A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 30 orvosi szakterületen, 600 négyzetméteren, 75 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr