rss
MGYOSZ: A munkaerő-piaci igényekhez kell igazítani a hazai oktatást

MGYOSZ: A munkaerő-piaci igényekhez kell igazítani a hazai oktatást

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) felmérést készített tagvállalatai körében a felsőoktatási törvény változásai kapcsán. A válaszokból kiderült, hogy a hazai cégek a jelenleginél összehangoltabb, átgondoltabb változásokat szorgalmaznak az oktatási rendszerben. A keretszámok drasztikus csökkentésének negatív hatásait az MGYOSZ szerint új képzési lehetőségek megteremtésével lehetne kompenzálni, ugyanakkor a jelenlegi államilag finanszírozott férőhelyek elosztásán is szükséges lehet módosítani az elkövetkező években.

Kulcsinformációk

 • A munkaadók szerint a felsőoktatási keretszámok csökkentése összhangban van az egyre csökkenő munkaerő-kereslettel.
 • Mindez önmagában azonban nem elég a képzési rendszer és a munkaerőpiac igényeinek összehangolására, hiszen a képzések tartalmára is figyelmet kellene fordítani
 • A felmérés eredménye alapján az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a vállalkozások ugyan nyitottak a fiatal munkavállalókra, de sok esetben tapasztalják, hogy hiányzik az együttműködési készség a fiatalok részéről, gyakran túlzott elvárásokkal érkeznek a cégekhez, valamint sokan közülük nincsenek tisztában a munkaerő-piaci értékükkel.
 • A felmérésben részt vevő cégek szerint jellemzően nem piacképes a fiatalok tudása és hiányoznak a gyakorlati ismeretek.
 • Egy vagy két idegen nyelv magas szintű ismerete ugyanakkor sokszor elegendő lehet az alkalmazáshoz, hiszen ebben az esetben a munkáltatók gyakran hajlandóak befektetni a szakmai továbbképzésbe.
 • Az MGYOSZ felmérése rávilágított arra is, hogy a gazdasági válság miatt a munkáltatók egyre kevésbé tervezik a foglalkoztatás bővítését, amennyiben igen, akkor is inkább a gyakorlattal rendelkező munkavállalókat részesítik előnyben a fiatal, szakmai tapasztalattal nem rendelkező diplomásokkal szemben.

Az MGYOSZ véleménye szerint a felsőoktatási keretszámok csökkentésének együtt kell járnia a következőkkel:

 • A felsőfokú képzések minőségének javítása, több figyelem a gyakorlati oktatásra.
 • A humán tudományágakkal szemben a természettudomány területeinek erősítése, beleértve a műszaki és informatikai szakterületet is. Az egyébként jó minőségű jogász- és közgazdászképzés keretszámainak újragondolása, mivel ezen szakemberek iránt folyamatos a kereslet.
 • A szakképzés, a technikusképzés rendszerének mind számában, mind minőségében történő erősítése.
 • A munkavállalóit képezni szándékozó munkáltatók számára új források biztosítása. Jelenleg a saját munkavállaló képzését nem lehet a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolni, noha a kkv-k számára ez volt az egyetlen forrás munkavállalóik képzésére.
 • A fiatalok foglalkoztatására továbbra is erős motiváló START-kártya rendszer fenntartása.
 • A gazdasági szereplőknek, az érdekképviseleteknek, a képzőintézményeknek és az állami szereplőknek – így az egyes tárcáknak egymás között is – szoros együttműködésben kell dolgozniuk a versenyképes oktatási rendszer kialakítása érdekében. Csak így lehetséges a megfelelően képzett és motivált munkaerő megteremtése, a felsőoktatásból kimaradó fiatalok számára a megfelelő alternatíva biztosítása.
 • Az MGYOSZ továbbá támogatja a magyar kormány irányából elindult törekvést, melynek célja, hogy a fiatalság az európai szabályok között is hátrányos helyzetű csoportnak minősüljön. Így a foglalkoztatási és képzési támogatások körében a fiatalok alkalmazásának célzott támogatása kikerülne a „de minimis” körből , amely ösztönözheti a vállalkozásokat a fiatalok alkalmazására és képzésére.

Az eredeti közlemények

MGYOSZ: A munkaerő-piaci igényekhez kell igazítani a hazai oktatást

BUSINESSHUNGARY: Hungarian education needs to be adjusted to labor market needs

Fénykép

Rolek Ferenc

Idézetek

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke

 • „Az MGYOSZ véleménye szerint a képzések – akár szakképzés, akár felsőoktatás – minősége és tartalma kívánnivalót hagy maga után Magyarországon, ugyanakkor a legnagyobb hazai munkaadói szervezet üdvözli azokat a kormányzati törekvéseket, melyek arra irányulnak, hogy a képzési rendszert és azok tartalmát a munkaerő-piaci igényekhez alakítsák. Meggyőződésem, hogy összehangolt lépésekre van szükség a hazai oktatási rendszer átalakításában, hiszen enélkül elképzelhetetlen a foglalkoztatás hosszú távú és fenntartható növekedése Magyarországon.”

Kapcsolódó tartalmak

Az MGYOSZ honlapja

Céginformáció

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr