rss
BUSINESSEUROPE: Strukturális reformok vagy leszakadás

BUSINESSEUROPE: Strukturális reformok vagy leszakadás

Európa legnagyobb munkaadói érdekképviseleti szövetsége a BUSINESSEUROPE és hazai tagszervezete, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) idén is elkészítette a tagországok gazdaságát elemző „Reform Barometer” című kiadványát. Az elemzés szerint az Unió tagállamainak legfontosabb feladatai a következő időszakban az euró megerősítése, a tagállamok költségvetéséinek konszolidációja és a nemzetgazdasági szintű strukturális reformok végrehajtása lesz. Magyarország tekintetében vegyes képet eredményezett a felmérés: míg például a külkereskedelmi mutatók terén előkelő helyen állunk, egyes munkaerő-piaci adatok tekintetében utolsók vagyunk az Unióban.

Kulcsinformációk

 • A BUSINESSEUROPE megállapítása szerint az euró megerősítése létfontosságú a gazdasági növekedés beindítása és a határokon átívelő befektetések szempontjából egyaránt.
 • A nemzeti szintű strukturális gazdasági reformok és a fiskális egyensúly megteremtése nélkül elképzelhetetlen a gyors gazdasági fellendülés Európában.
 • A BUSINESSEUROPE kutatásában részt vevő szervezetek 2012-ben az első három helyen a közkiadások szintjét, irányait, az adópolitikai változásokat, illetve a nyugdíj- és egészségügyi kiadások rendszerének átalakítását említették.
 • A felmérés alapján Magyarország a GDP-hez viszonyított K+F költést tekintve a 18. helyet, a magánbefektetések szempontjából pedig a 15. helyet foglalja el az EU-ban, míg a produktivitás esetében a 22. helyen áll.
 • Magyarország kiemelkedően teljesített a kereskedelem tekintetében, hiszen több export-mutató terén is a legjobban 5 tagország között szereplünk.
 • A fellendülés érdekében rugalmas foglalkoztatási és a munkaerő mobilitását elősegítő szabályokra lenne szükség nemzeti és közösségi szinten is.
 • Magyarország az államadósság GDP-hez viszonyított mértékét tekintve a 20. helyet foglalja el az összesített listában, ugyanakkor a költségvetési hiány tekintetében csak Norvégia előzi meg hazánkat, míg az adóterhelést illetően a 15. helyet foglaljuk el.

Az eredeti közlemény

BUSINESSEUROPE: Strukturális reformok vagy leszakadás

Fényképek

Idézetek

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke

 • „Tagvállalataink tapasztalatai az uniós források felhasználásával kapcsolatban nem kedvezőek. A 250 fő feletti nagyvállalatok a legtöbb pályázati lehetőségből ki vannak zárva, a támogatások rendkívül lassan kerülnek kifizetésre, a K+F pénzekre például egyes esetekben akár egy évet is várni kell. A beruházások megvalósítását követően a végső elszámolás bürokratikus és lassú, eközben a bankgaranciát végig fenn kell tartani, ami drágítja a megvalósítást. Az árfolyam-ingadozás nehezíti a cégek tervezési folyamatait: az export árak szerződésileg kötöttek, viszont az import tartalom költsége az aktuális árfolyamon épül be a termékbe.”

Philippe de Buck, a BUSINESSEUROPE főtitkára

 • „Jelenleg az Unió legnagyobb kihívása a pénzügyi stabilitás megteremtése. A tagállamok és az egész Unió versenyképességét is növelni kell, ami többek között a finanszírozáshoz való hozzáférés javításával érhető el. Az európai gazdaság szempontjából ugyanakkor pozitív jel, hogy a válság hatására nemrég megingott országok helyzetük stabilizálására képesek voltak olyan vállalásokba kezdeni, amelyek hónapokkal ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna.”

Kapcsolódó tartalmak

BUSINESSEUROPE – Reform Barometer – felmérés

MGYOSZ: gondoljuk újra az EU-források felhasználását! – közlemény

Futó Péter: az innováció támogatása jelent kitörési pontot Európa számára – közlemény

Az MGYOSZ honlapja

Céginformáció

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr