rss
Prevenciós genetika: az orvoslás jövője

Prevenciós genetika: az orvoslás jövője

Az orvostudomány folyamatos fejlődésével egyre több betegségről derül ki, hogy annak kialakulásában egyéb tényezők mellett a genetikai hajlamnak is jelentős szerepe van. Az egészségükre tudatosan figyelők részéről már most érezhető az igény, hogy a betegségekre való hajlam feltérképezésében, majd ezt követően a megelőzésében a legújabb módszerekkel segítsék őket. Hazánkban jelenleg még egyedülállónak számít a Rózsakert Medical Centerben elérhető Preventive Genetics Program, azonban a nyugati országokban az egészségügyi ellátás szerves részét képezi. Az RMC prognózisa szerint néhány esztendő múlva, hazánkban is az általános szűrővizsgálatok része lesz a preventív genetikai szűrés.

Kulcsinformációk

  • A preventív genetikai vizsgálatok segítségével azonosíthatóak azon betegségek, melyekre a páciensnek családja, kórtörténete és génállománya alapján a legnagyobb hajlama van.
  • A komplex genetikai eredmények segítségével megelőzhető vagy késleltethető az adott betegség kialakulása.
  • A genetikai szűrővizsgálatot egyszerű nyálmintából nyert DNS-en végzik.
  • A mintavétel előtt a páciens egy ún. családi anamnézis kérdőívet is kitölt, amely a páciens felmenőinek kórtörténetére kérdez rá. Ez a kérdőív a családfa felvételével együtt kiegészítésként és megerősítésként szolgál a komplex genetikai eredmények kiértékeléséhez.

Az eredeti sajtóközlemény

Prevenciós genetika: az orvoslás jövője

Fotó

Dr. Elekes Tibor Déri Júlia

VideóIdézet

Dr. Elekes Tibor, a Rózsakert Medical Center klinikai genetikus szakorvosa
“Jelenleg ugyan a genetikai faktorokon (SNP) nem tudunk változtatni, de ismeretükben az életvitel változtatásával befolyásolhatjuk, sőt akár meg is előzhetjük a várható betegségek kialakulását.”

Déri Júlia, a Rózsakert Medical Center genetikai tanácsadója
“A genetikai eredmények alapján felállított célirányos szűrővizsgálatok felhívhatják a figyelmet a betegség előtti vagy betegség-specifikus elváltozásokra, ezáltal lehetővé válik a hatékonyabb, rövidebb intervallumú kezelés.”

Kapcsolódó tartalmak

A Rózsakert Medical Center honlapja

A Rózsakert Medical Center blogoldala

Céginformáció

Rózsakert Medical Center

A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 30 orvosi szakterületen, 600 négyzetméteren, 75 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr