rss
Fontos változások a társasági jogban

Fontos változások a társasági jogban

A tavalyi év utolsó napjaiban hirdették ki azt a „salátatörvényt”, amely jelentősen módosítja a társasági jogi és cégeljárási szabályokat. Az alábbiakban a módosító törvény legfontosabb következményeit ismerteti a Deloitte-tal együttműködő Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda. Az új szabályok többsége 2012. március 1-jén lép hatályba.

Kulcsinformációk

  • A megváltozott jogszabályok jelentősen növelik azon adatok körét, melyeket a Cégjegyzékbe bejegyezni szükséges.
  • Visszakerül a törvénybe az a korábbi rövid életű szabály is, hogy a cégeljárás során a székhely, fióktelep és telephely használatának jogcímét igazolni kell.
  • Január 1-jétől egy új eljárással bővült az adózás rendjéről szóló törvény, mely alapvető hatással lesz a cégbejegyzési eljárás határidejére. Az új eljárás neve adóregisztrációs eljárás.
  • Megszűnik az a lehetőség, hogy a cégeljárás során eljáró ügyvéd nyilatkozatával igazolja, hogy az eljárási illeték és közzétételi költségtérítés megfizetésre került, meg kell várni a Kincstár erről szóló igazolásának visszaérkezését.
  • Egyszerűsített eljárás esetén több napra, vagy akár egy hétre, normál eljárás esetén pedig akár 3-4 hétre is nőhet a cégbejegyzési eljárás időtartama.

Az eredeti sajtóközlemény

Fontos változások a társasági jogban

Fotó

Szarvas Júlia

Idézet

Dr. Szarvas Júlia, az Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda ügyvédje
“Örömteli újdonság, hogy 2012. január 1-jétől osztalékelőleg a mérleg fordulónapját követő 6 hónapon belül a számviteli törvény szerinti beszámoló alapján is fizethető. Ezzel az éves beszámoló annak jóváhagyását követően is, a fordulónapjától számított 6 hónapon belül felhasználható osztalékelőleg-fizetésének elhatározására, ebben az időtartamban nem szükséges ehhez közbenső mérleget készíteni.

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési és pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 170 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr