rss
Oroszországban is hódítani kezdtek az aktívházak

Oroszországban is hódítani kezdtek az aktívházak

Az utóbbi két évben Európa számos országában épültek szén-dioxid semleges aktívházak. A koncepció tovább hódít: nemrég Oroszországban is felépült az első aktívház. A Moszkva közelében található családi ház a Polygon Lab építészeti iroda tervei alapján, a moszkvai régió egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Zagorodny Proekt és a VELUX Cégcsoport együttműködésével készült el. A projekt az orosz „zöld”, energia- és környezettudatos építkezés alapjainak meghatározásában nyújt segítséget. A jövőben további aktívházak építését is tervezik a településen. Az orosz Passzívház Intézet becslése szerint fűtési időszakban az épület fűtési energiaigénye 38 kW/m2/év, primer energia fogyasztása pedig 110 kWh/m2/év lesz. 

Kulcsinformációk

 • Az elmúlt két évben Európa-szerte egyre több szén-dioxid semleges aktívház épült: nemrég Oroszországban adták át az első orosz aktívházat Moszkvától 20 km-re, Zapadnaya Dolina településen.
 • Az aktívház a moszkvai régió egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Zagorodny Proekt és a VELUX Cégcsoport közreműködésével jött létre, a Polygon Lab építész iroda tervei alapján.
 • A projekt célja annak bemutatása volt, hogy helyes, felelős tervezéssel, kivitelezéssel, a jelenleg elérhető építőanyagok és technológiák alkalmazásával energia-hatékony és kellemes belső klímát biztosító épületek hozhatóak létre.
 • A VELUX Cégcsoport korábban, a jövő generáció felelős, jövőbe mutató épülettervezési és -kivitelezési folyamatainak támogatása érdekében indította útjára a Model Home 2020 elnevezésű programot. Az orosz kísérleti projekt során a Cégcsoport szakmai tapasztalatával támogatta a megvalósulást.
 • A jövőben további aktívházak építését is tervezik ezen a területen; 6000 ember számára 205 000 négyzetméternyi összterületen lakásokat, villákat, kertes házakat, 13 700 négyzetméteren pedig kereskedelmi, közösségi és oktatási funkciókat ellátó épületeket kívánnak létrehozni.
 •  A meleg víz előállításában a nagy hatásfokú hőszivattyú és a tetősíkablakok között elhelyezett napkollektorok játszanak szerepet. A napkollektorok a melegvíz előállításához szükséges energia 65%-át fedezik. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben a bevilágítási tényező eléri, sőt meg is haladja az épületben.
 • Az alkalmazott építőanyagok többségében újrahasznosítottak vagy újrahasznosíthatóak. A homlokzat és a tető anyaghasználata az orosz építési hagyományokra utal, ugyanakkor a faburkolat tartós és az alkalmazásával járó széndioxid-kibocsátás is alacsony, így az épület nincs negatív hatással környezetére.
 • Az orosz Passzívház Intézet becslése szerint fűtési időszakban az épület fűtési energiaigénye 38 kW/m2/év, teljes energiafogyasztása pedig 110 kWh/m2/év lesz.

Eredeti közlemény

Oroszországban is hódítani kezdtek az aktívházak

Idézetek

Dmitry Aksenov, az ingatlanfejlesztő Zagorodny Proekt vezetője: 

Ingatlanfejlesztőként nem csak azt tekintjük feladatunknak, hogy házakat építsünk és értékesítsünk, hanem azt is, hogy olyan kényelmes és egészséges lakókörnyezetet hozzunk létre, mely harmóniában áll környezetével is. Az aktívház koncepciót követő épületek lényege pont ebben rejlik: olyan terek jönnek létre – legyen szó az otthonunkról, munkahelyünkről, vagy akár egy közösségi épületről – melyek az ott tartózkodók számára állandó friss levegőt és sok természetes fényt biztosítanak, ugyanakkor az épületek környezetükre sincsenek káros hatással. Bízunk benne, hogy e projekttel az orosz fenntartható építkezés alapjait sikerült lefektetnünk.” 

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze: 

„Egy aktívház kívánalmainak megfelelően a Zapadnaya Dolina-beli ház a sok napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően egész évben kellemes és egészséges belső komfortot biztosít az ott élők számára. A beltéri levegő frissen tartását a folyamatos természetes szellőzés és a keresztirányú átszellőztetés teszi lehetővé; egy intelligens rendszer érzékeli a belső tér széndioxid-szintjét, s szükség szerint automatikusan nyitja-zárja az ablakokat. Nyári hőség idején a túlmelegedés ellen a nyílászárók külső árnyékolói nyújtanak védelmet.” 

Fényképek

Kapcsolódó tartalmak

Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében

Egy éve üzemel a Model Home 2020 kísérletsorozat hat épületéből a másodikként elkészült koppenhágai egyetemi épület

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó, hatodik épületét, a Maison Air et Lumière aktívházat

Első ízben rendeznek hazánkban aktívház-konferenciát

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Háttér-információk

A VELUX Magyarország Kft.-ről 

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – A harmadik legnyereségesebb építőipari vállalat. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. 

2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. 

 A VELUX Cégcsoportról 

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com

 


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr