rss
Európa válságban – A Concorde 2011-ről és 2012 kihívásairól

Európa válságban – A Concorde 2011-ről és 2012 kihívásairól

Az Európai Unió országai 2011-ben komoly gazdasági-pénzügyi kihívásokkal szembesültek. Az államadósságok finanszírozhatóságának egyre nyomasztóbb terhe, a hektikus devizaárfolyamok, államcsőd közeli helyzetek, kormányváltások és az EU egyre szigorúbb pénzügyi politikája határozta meg az elmúlt évet. Magyarországon a növekedési kilátások romlása, a forint árfolyamának drasztikus esése és ezzel összhangban az államadósság szintjének alakulása miatt lehetett leginkább aggódni.  A 2012-es év elmélyülő válságot, nagyobb téttel járó kockázatokat hordoz Európa, azon belül pedig Magyarország számára is.

Kulcsinformációk

 • A 2012-es év elején az euró/forint kurzus történelmi szintre ért, január első hetében már 320 forintot kellett fizetni egy euróért. A forint gyenge teljesítményének hátterében az áll, hogy nyáron az euróövezet válságának eszkalációja alaposan megfordította a globális tőkepiaci hangulatot.
 • Mindezt fokozta, hogy a magyar kormány a második félévben újabb „unortodox” lépésekre szánta el magát. Ezen lépések hatása egyelőre a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizalom drasztikus romlásában merült ki, ami megmagyarázza a forint mélyrepülését.
 • Az euró/forint árfolyam következő évi mozgását nemcsak az IMF-megállapodással kapcsolatos bizonytalanságok, de az elhúzódó európai pénzügyi válság is nagyban befolyásolja majd.
 • 2012-re vonatkozóan a hazai tőzsdeindex alakulása, akárcsak a forint esetében, nagymértékben a kormányzati gazdaság- és pénzügy-politikai döntésektől  függ majd.
 • A 2011-es év 4%-os többlete után, a jelenlegi tudásunk alapján, a kormány 2012-ben is eltökélt a hiány 3% alatt tartásában.
 • Az európai gazdaságot meghatározó Németország 3%-os gazdasági növekedése 2012-ben már csak 0,7% körüli lesz, de például a velünk szomszédos Szlovákia esetében is feleződik a GDP-növekedés üteme (3,2%-ról 1,5%-ra).
 • Magyar vonatkozásban a 2011-es 1,5%-os GDP-növekedésnél alacsonyabb számot várhatunk idén. A kormány által várt 0,5%-os növekedésnél vélhetően gyengébb, akár recesszióba forduló gazdasággal is számolhatunk, a Concorde becslése 0,0%, azaz stagnálás, de természetesen ez is nagymértékben függ a kormányzati gazdaságpolitika 2012-es irányától.

Eredeti sajtóközlemény

Európa válságban – A Concorde  2011-ről és 2012 kihívásairól

Infografika

Az infografika itt szabadon nagyítható változatban is megtekinthető.

A képre kattintva az infografika letölthető nagyobb méretben.

concorde_infografika_20120109B-01

Concorde infografika megtekintése legnagyobb méretben

Grafikonok

Kapcsolódó tartalmak

A Concorde honlapja

Céginformáció

A Concorde Értékpapír Zrt.
A Concorde Értékpapír Zrt. Magyarország vezető független befektetési banki tevékenységet végző társasága, melyet 18 éve indítottak el magyar tulajdonosai, és ez idő alatt egy kereskedéssel és elemzéssel foglalkozó pénzügyi cégből vált integrált befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoporttá. A Concorde a Budapesti, Frankfurti és Varsói Értéktőzsde és a Befektetési Szolgáltatók Szövetségének tagja. A Concorde Csoport négy tagvállalatból áll, ezek: a Concorde Értékpapír Zrt., a Concorde Alapkezelő zrt., a Concorde Vállalati Pénzügyek Kft. és a Concorde Pénzügyi Tanácsadó Kft. A csoporthoz tartozó vállalatok szolgáltatásai az értékpapír forgalmazástól, a vagyonkezelésen és az elemzési tevékenységen, valamint a vállalati pénzügyi és befektetési tanácsadáson át a tőkepiaci tranzakciók szervezéséig terjednek.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr