rss
Döntés elé állítják a cégeket a munkaerő-kölcsönzés változó szabályai

Döntés elé állítják a cégeket a munkaerő-kölcsönzés változó szabályai

A Parlament által 2011. december 20-án elfogadott törvénymódosítás értelmében valamennyi kölcsönzött munkavállalóra alkalmazni kell a Munka Törvénykönyvének munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó, nyár folyamán módosított rendelkezéseit, amelyek célja, hogy visszaszorítsák a munkaerő-kölcsönzés visszaélésszerű alkalmazását. A munkáltatóknak javasolt a közeljövőben eldönteniük, hogy munkaerő-igényüket továbbra is kölcsönzés útján, vagy más, a vállalkozás szempontjából esetenként előnyösebb foglalkoztatási szerkezet alkalmazásával kívánják-e megoldani. Amennyiben úgy döntenek, hogy fenntartják a kölcsönzési struktúrát annak rugalmassága miatt, számolniuk kell azzal, hogy a bírságok és egyéb szankciók megelőzése érdekében új adminisztratív kötelezettségeket kell vállalniuk.

Kulcsinformációk

  • A közelmúltban elfogadott törvénymódosítás egyik fő célkitűzése, hogy a munkaerő-kölcsönzés ténylegesen ideiglenes foglalkoztatási formává váljon Magyarországon.
  • A módosított Munka Törvénykönyve is jónéhány, a foglalkoztatási szerkezet rugalmasabbá tételét elősegítő atipikus szerződési formát vezet be, ami a tényleges munkaerő-szükséglethez igazodó megállapodások létrejöttét segíthet elő. Érdemes tehát ezeket a szerződésformákat – így például a behívás alapján történő munkavégzés, a munkakör megosztás, több munkáltató által létesített munkaviszony – is figyelembe venni a munkáltatóknak, amikor újragondolják munkaviszonyaikat.
  • Azok a társaságok, amelyeknek nem érdemes fenntartania a munkaerő-kölcsönzési struktúrát, számos megoldás közül választhatnak a munkaviszonyok rugalmassá tétele érdekében.

Az eredeti sajtóközlemény

Döntés elé állítják a cégeket a munkaerő-kölcsönzés változó szabályai

Fotó

Szarvas Júlia

Idézet

Szarvas Júlia, az Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda ügyvédje

“A munkaidőkeret, az osztott napi munkaidő, a részmunkaidő, illetve a többműszakos munkarend bevezetése, de bizonyos esetekben akár a megszakítás nélküli munkarend alkalmazása, vagy kollektív szerződés kötése is olyan lehetőségeket nyújthat, amelyekkel a munkavállalói elégedettséget is növelve lehet a munkáltató egyéni igényeire szabni a foglalkoztatást.”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési és pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 170 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr