rss
A 2008-ban és 2010-ben végzett fiatal diplomások fele még első munkahelyén dolgozik

A 2008-ban és 2010-ben végzett fiatal diplomások fele még első munkahelyén dolgozik

A 2008-ban diplomázott hallgatóknak munkakereséskor még elegendő volt 24-25 jelentkezést elküldeniük, 5 állásinterjú alatt pedig többnyire munkát is ajánlottak nekik. Vélhetően a gazdasági válság hatására a két évvel később végzetteknek már közel 37 helyen kellett munkára jelentkezniük és állásinterjúból is több, átlagosan 7 kellett a sikerhez. A fiatal munkavállalók közel fele első munkahelyén dolgozik, havi nettó átlagkeresetük 160 ezer forint – többek között ezekre az eredményekre világított rá a Budapesti Gazdasági Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatása, melyben több mint 700, 2008-ban és 2010-ben végzett BGF-es hallgató vett részt.

Kulcsinformációk

 • 727  – 2008-ban és 2010-ben végzett – hallgató bevonásával széleskörű kutatást folytatott a BGF.
 • A felmérés célja az volt, hogy az Intézmény feltérképezze korábbi hallgatóinak munkaerő-piaci tapasztalatait, illetve továbbképzési terveit.
 • A felmérés főbb eredményei:
  • A megkérdezett hallgatók közel 43%-a az abszolutórium megszerzésekor már rendelkezett főállású munkaviszonnyal.
  • A korábbi BGF-esek 86%-a szakmájában helyezkedett el.
  • A 2008-ban diplomát szerzettek körében magasabb volt a végzéskor aktívan dolgozók aránya, mint a 2010-ben végzett hallgatók körében. Ebben vélhetően a pénzügyi-gazdasági válság hatása tükröződik.
  • A megkérdezettek valamivel több, mint fele végzése óta egyetlen munkahelyen dolgozik, negyedük viszont egyszer már váltott állást.
  • Az öregdiákok jelenlegi nettó átlagkeresete 160 ezer forint – havi 160 munkaórával számolva.
  • A válaszadók 88%-a a piaci szférában helyezkedett el.
  • 22%-uk pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozik, míg 13%-uk kereskedelmi vállalkozásban dolgozik, illetve ugyanilyen arányban találjuk a feldolgozóipari cégeknél elhelyezkedőket is.
  • A képzés ideje alatt, vagy azt követően az öregdiákok 14%-a szerzett további felsőfokú végzettséget.
  • A megkérdezettek vélekedései szerint a munkaerő-piaci érvényesüléshez az elhelyezkedés során elsősorban jó nyelvtudás, kommunikációs készség és az önálló munkavégzés képessége kell.

Eredeti sajtóközlemény

A 2008-ban és 2010-ben végzett fiatal diplomások fele még első munkahelyén dolgozik

Fotók, grafikonok


(a képekre duplán kattintva a fotók letölthetők)

Kapcsolódó tartalmak

A Budapesti Gazdasági Főiskola honlapja

Intézményi információk

Magyarország legnagyobb, mintegy 20 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsejétől a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdaság vezető személyiségei.
Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés és egyéb felsőfokú szakképzés szintjén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.
A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, míg 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), mely Európa vezető felsőoktatási szervezete.
A Budapesti Gazdasági Főiskola a Diplomás Pályakövetési Rendszer kialakítását és az ahhoz kapcsolódó kutatások elvégzését a „TETT – A Te jövőd a Te kezedbe Téve!” elnevezésű TÁMOP projektje keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósítja meg.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr