rss
Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó, hatodik épületét, a Maison Air et Lumière aktívházat

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó, hatodik épületét, a Maison Air et Lumière aktívházat

Nemrég adták át a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 kísérleti program utolsó széndioxid-semleges épületét. A franciaországi aktívház, a Maison Air et Lumière fő ismertetőjegye, hogy moduláris építészeti koncepció alapján épült, amely a napfény és napenergia maximális felvételét teszi lehetővé.

Kulcsinformációk

 • A közelmúltban adták át a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 kísérleti program utolsó széndioxid-semleges épületét, a franciaországi Verrières Le Buisson-ban felépített aktívházat, a Maison Air et Lumière-t.
 •  A lakóház fő ismertetőjegye, hogy moduláris építészeti koncepció alapján épült, amely a napfény és napenergia maximális felvételét teszi lehetővé. A három traktus egybeillesztéséből született dizájn ugyanakkor nagymértékben hozzájárul a minőségi belső terek változatosságához.
 •  A napkollektorok és a hőszivattyú a használati melegvízhez és a padlófűtéshez szükséges hőmennyiséget állítja elő. A tetőbe épített 35 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem által termelt energia pedig éves szinten teljes mértékben biztosítja a ház elektromos áram fogyasztását.
 • Az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztása során az alacsony fogyasztás volt mérvadó. Az energiaszükséglet további minimalizálása érdekében a mosó- és mosogatógépek a ház hideg- és melegvíz-hálózatára közvetlenül is ráköthetőek.
 •  A bőséges napfény a folyamatos szellőztetéssel kombinálva egész évben egészséges, kellemes környezetet teremt az ott lakók számára. Szellőztetését tekintve a ház egyidejűleg természetes és mechanikus rendszerrel is rendelkezik.
 •  Az épület energiamérlege pozitív, hiszen több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, továbbá széndioxid-kibocsátás szempontjából is semleges.

Eredeti közlemény

Link: Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó, hatodik épületét, a Maison Air et Lumière aktívházat 

Idézet

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze:

„A megfelelő mennyiségű természetes fény jó fizikai és lelki közérzetünk biztosításához is elengedhetetlen. A Masion Air et Lumière szobái tele vannak napfénnyel; az ablakok és terek alapterületének aránya közel 1:3-hoz, így a bőséges természetes fény nem csak hívogató, és pozitív hatással van az ott lakókra, de a mesterséges megvilágítást szükségességét is nagymértékben csökkenti. A nyári időszakban a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják.”

Fényképek

A galéria képei innen tölthetőek le.


 

Kapcsolódó tartalmak

 Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében

Egy éve üzemel a Model Home 2020 kísérletsorozat hat épületéből a másodikként elkészült koppenhágai egyetemi épület

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

Első ízben rendeznek hazánkban aktívház-konferenciát

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Háttér-információk

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – A harmadik legnyereségesebb építőipari vállalat. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

 A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

Az aktívház koncepció

Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek.

A Model Home 2020 koncepció

A Model Home 2020 koncepció a VELUX Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről. A projekt a következő generáció épülettervezési – gyakran az aktívház elnevezéssel illetett – elképzeléseit támogatja. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, melyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr