rss
Gyökeresen átalakítja a hazai pénzintézeti gyakorlatot az amerikai adózók azonosítását célzó törvény

Gyökeresen átalakítja a hazai pénzintézeti gyakorlatot az amerikai adózók azonosítását célzó törvény

Az USA-ban tavaly elfogadott, az amerikai adózók nemzetközi azonosítását célzó törvény a bonyolult adminisztratív feladatok végrehajtásán túl mélyreható változtatásokat, a működési folyamatok teljes újragondolását teheti szükségessé a Magyarországon aktív pénzintézetek és befektetési vállalkozások esetében is. Az új szabályozás életbe lépésének dátuma távolinak tűnhet, de komoly kockázatokat vállalnak azok a pénzügyi intézmények, amelyek nem kezdik meg időben a felkészülést.

Kulcsinformációk

  • A FATCA egy, a nem egyesült államokbeli (külföldi) számlákra vonatkozó jelentéstételi kötelezettséget előíró törvény.
  • Az egyesült államokbeli pénzügyi intézményeket arra „ösztönzi”, hogy az amerikainak minősülő ügyfeleiket azonosítsák, és számlájuk egyenlegéről rendszeresen tegyenek jelentést az amerikai adóhatóságnak.
  • A FATCA szabályozásnak való megfelelés érdekében a pénzügyi intézményeknek megállapodást kell kötniük az IRS-el az ügyfélazonosítási, és (az amerikai számlatulajdonosokra kiterjedő) jelentéstételi kötelezettségükre vonatkozóan.
  • Várhatóan Magyarországon sem engedheti meg magának egyetlen jelentős piaci szereplő sem, hogy ne csatlakozzon a FATCA rendszerhez, hiszen ez azt jelentené, hogy sem ügyfelei, sem maga nem tarthat amerikai befektetéseket a számláin anélkül, hogy az ilyen eszközökből származó jövedelmet ne terhelje 30 százalékos forrásadó.

Az eredeti sajtóközlemény

Gyökeresen átalakítja a hazai pénzintézeti gyakorlatot az amerikai adózók azonosítását célzó törvény

Fotó

Veszprémi IstvánSzép Péter

Videó
Idézetek

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere
“Az új szabályozás következményeként minden olyan külföldi pénzügyi intézménynek, amely amerikai befektetéseket birtokol vagy kezel, új, az egész vállalatra kiterjedő átvilágítási és nyilvántartási rendszert kell bevezetnie annak érdekében, hogy azonosítani tudja az amerikai számlákat, és hogy az azokra vonatkozó információkat az amerikai adóhatóság felé jelenteni tudja. ”

Szép Péter, a Deloitte Zrt. Üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere
“A FATCA-nak való megfelelés a magyar pénzügyi intézményeknek komoly, és várhatóan nagyon költséges feladatot fog jelenteni. A FATCA előírásai jelentősen befolyásolni fogják az ügyfél-átvilágítási eljárásokat, a számlanyitási folyamatokat és a tranzakció-kezelési rendszereket. ”

Kapcsolódó tartalmak

Korábbi sajtóanyagok

Céginformáció

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési és pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 170 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.

A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr