rss
Vörösiszap-tragédia: katasztrófa sújtotta települések világtalálkozóját kezdeményezi a BGF átfogó turisztikai tanulmánya

Vörösiszap-tragédia: katasztrófa sújtotta települések világtalálkozóját kezdeményezi a BGF átfogó turisztikai tanulmánya

A vörösiszap pusztítását és a helyreállítást bemutató tematikus útvonal kialakítása, ipari katasztrófák sújtotta települések világtalálkozója, valamint katasztrófa elhárítással, táj- és épített környezet rehabilitációval foglalkozó nemzetközi konferenciák rendezése – csak néhány javaslat abból a turisztikai tanulmányból, melyet a Budapesti Gazdasági Főiskola Turizmus Intézeti Tanszék oktatóinak és hallgatóinak egy csoportja készített Devecser és Kolontár számára. A tanulmányt a napokban ismertették és adták át a települések képviselőtestületeinek.

Kulcsinformációk

  • Tanulmányt készítettek a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszék oktatói és hallgatói Devecser és Kolontár számára, melyet a tragédia első évfordulója alkalmából a devecseri Eszterházy kastélyban adott át a Főiskola a települések képviselőtestületeinek.
  • Az esszé Devecsert és Kolontárt abban segíti , hogy a turizmus sajátos eszközeivel megteremthessék azokat a helyszíneket, melyek már nem a katasztrófa-turizmus céljait szolgálják, hanem a szolidaritás szimbólumai, a közös nemzeti emlékezet részei lehetnek.
  • A javaslatok között szerepel a vörösiszap pusztítását és a helyreállítást bemutató tematikus útvonal kialakítása, ipari katasztrófák sújtotta települések világtalálkozója, valamint katasztrófa elhárítással, táj- és épített környezet rehabilitációval foglalkozó nemzetközi konferenciák rendezése is.

Idézetek

Dr. Jusztin Márta, a BGF főiskolai tanára, a hallgatói kutatócsoport vezetője

„A tiszai ciánkatasztrófát követően e-mailek sokasága keringett az országban, ami arra buzdította a címzetteket, hogy nyári szabadságukat a katasztrófa sújtotta tiszai térségben töltsék el. Példának a franciákat hozták fel, akik a Bretagne-i olajkatasztrófa után szolidaritásból ott töltötték a szabadságukat. Az együttérzés, a segíteni akarás sajátos formája ez, ami átültethető a vörös iszap sújtotta Devecserre és Kolontárra is.”

Toldi Tamás, Devecser polgármestere

„Devecsert és Kolontárt sajnálatos módon az iszapkatasztrófa tette az egész világon ismertté. A rehabilitáció még messze nem ért a végére, és még nagyon fájók, mélyek a sebek. Ugyanakkor, azt, ami történt nem lehet meg nem történtté tenni és az emlékezés, a szembenézés, az okulás lehetőségét meg kell adni. A turizmus fejlesztésének is megvan a maga szerepe, reméljük, hogy meg tudjuk teremteni az emlékezés méltó kereteit, hiszen a mi esetünkben elsősorban nem a számokban mérhető bevételekről van szó, hanem ennél jóval szélesebb és mélyebb hatásról: a múlt feltárásáról és továbbadásáról, a természet felfedezéséről és egymás megismeréséről a turizmus adta lehetőségeken belül.”

Eredeti sajtóközlemény

Vörösiszap-tragédia: katasztrófa sújtotta települések világtalálkozóját kezdeményezi a BGF átfogó turisztikai tanulmánya

Fotók

 (A fotók a képekre duplán kattintva letölthetők.)

Kapcsolódó tartalmak

A BGF honlapja

Devecser honlapja

Kolontár honlapja

Intézményi információ

Magyarország legnagyobb, mintegy 20 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsejétől a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdaság vezető személyiségei.
Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés és egyéb felsőfokú szakképzés szintjén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.
A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, míg 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), mely Európa vezető felsőoktatási szervezete.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr