rss
Fenntartásokkal készülnek a bankok a veszteségek elszámolásának új nemzetközi szabályaira

Fenntartásokkal készülnek a bankok a veszteségek elszámolásának új nemzetközi szabályaira

A Deloitte tanácsadócég Magyarországot is érintő nemzetközi felmérése szerint a bankcsoportok jelentős része véli úgy, hogy bár az értékvesztés elszámolásának hamarosan életbe lépő új szabályai a jelenleginél tartalmasabbá fogják tenni a pénzügyi kimutatásokat, az új modell alkalmazása rontani fogja a vállalkozások összehasonlíthatóságát, a várható veszteségekkel kapcsolatos adatok pedig a részvényesek helyett inkább a szabályozó hatóságok számára lesznek hasznosak.

Kulcsinformációk

  • A Deloitte első ízben készített el felmérését az értékvesztés új (IFRS 9 standard szerinti) szabályozásával kapcsolatban.
  • Sok pénzintézet már megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az új standard hatályba lépésének tervezett időpontjáig, vagyis 2015-ig felkészüljenek a szabályok alkalmazására.
  • A pénzügyi válság ideje alatt a jelenleg is alkalmazott, úgynevezett „felmerült veszteség” modellt (incurred loss model) számos kritika érte, miszerint a veszteségeket a pénzintézetek nem a kellő mértékben, és nem a kellő időben számolták el és ezzel hozzájárultak a piaci bizonytalansághoz.
  • A „felmerült veszteség” modell alkalmazásától egyre inkább a „várható veszteség” modell irányába érezhető elmozdulás, amely megközelítés azt eredményezi, hogy a bankoknak a „jó időkben” is kötelező legyen képezni tartalékokat a „rossz idők” várható veszteségeinek kompenzálására.

Idézet

Molnár Gábor, a Deloitte Magyarország Pénzintézeti szektorra szakosodott csapatának számviteli tanácsadási igazgatója
“Az értékvesztés elszámolása kétségkívül az a terület, ahol a szabályok közelgő változása a legnagyobb hatást fogja gyakorolni a nagy nemzetközi bankcsoportok pénzügyi kimutatásainak tartalmára.”

Eredeti sajtóközlemény

Fenntartásokkal készülnek a bankok a veszteségek elszámolásának új nemzetközi szabályaira

Fotók

Molnár Gábor

Kapcsolódó tartalmak


Korábbi sajtóanyagok

Deloitte Pénzügyi szolgáltatások

Céginformáció

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési és pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 170 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr