rss
MGYOSZ: Európa lemaradhat az innovációs versenyben

MGYOSZ: Európa lemaradhat az innovációs versenyben

Egyre inkább az unión kívül fogják megvalósítani K+F+I beruházásaikat az európai nagyvállalatok, komoly versenyhátrányt okozva ezzel az EU-nak – derül ki az Európai Bizottság által közzétett jelentésből. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint mielőbbi beavatkozásra van szükség e káros folyamatok visszafordítása érdekében uniós és hazai szinten egyaránt.

Kulcsinformációk

 • Az Európai Bizottság által közzétett kutatási eredmények szerint a vezető európai vállalatok K+F+I befektetései a következő években egyre inkább eltolódnak Kína, Japán, India, az Egyesült Államok és az unión kívüli európai országok irányába.
 • A K+F+I beruházások terén 5 százalékos növekedésre számíthatunk a felmérésben részt vevő európai nagyvállalatoktól kapott adatok alapján, azonban az Európai Unióban várhatóan mindössze 3 százalékkal nő majd az érintett vállalatok innovációs költése.
 • Az MGYOSZ szerint az EU területén működő vállalatok fejlődését a tőkéhez való hozzáférés nehézsége és a szabályozási rendszer bonyolultsága hátráltatja leginkább.
 • A vállalkozások forráshoz jutását nehezíti az is, hogy jelenleg nem létezik egységes európai kockázatitőke-piac, mivel az eltérő nemzeti szabályozások ezt lehetetlenné teszik.
 • A BUSINESSEUROPE egy új, egységes uniós szabályozási környezet megteremtésére tett javaslatot a közelmúltban annak érdekében, hogy a kockázati tőkealapok az Unió összes tagországában szabadon, egyforma feltételek mellett működhessenek.
 • Az Európai Unió innovációs felzárkóztatása érdekében az MGYOSZ szükségesnek tartja a vállalkozások tőkéhez jutásának elősegítését, az egységes uniós szabályozási rendszer kialakítását, összehangolt K+F+I programok elindítását, a vállalkozások és az egyetemek közötti K+F+I együttműködések támogatását és a közvetlen kormányzati K+F+I-támogatások jelenlegi szintjének emelését.

Az eredeti közlemény

MGYOSZ: Európa lemaradhat az innovációs versenyben

Fénykép

Futó Péter

Idézet

Futó Péter, a BUSINESSEUROPE alelnöke, az MGYOSZ elnöke

 • „Európai szinten összehangolt innovációs politikára van szükség a K+F+I beruházások visszaesésének megállítása érdekében. Sürgős intézkedéseket igényel továbbá a vállalkozások forráshoz jutásának megkönnyítése és a szabályozás egyszerűsítése az Európai Unió részéről, ha nem akar végleg lemaradni a globális gazdasági versenyben távol-keleti és tengerentúli versenytársai mögött.

Kapcsolódó tartalmak

Európai munkaadói szövetségek találkozója Budapesten

Futó Péter: az innováció támogatása jelent kitörési pontot Európa számára

Az MGYOSZ honlapja

Céginformáció

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.

Futó Péter matematikusként végzett az ELTE-n, a matematikai tudományok kandidátusa. Az üzletember által alapított Fundy a kilencvenes években Magyarország és a régió egyik vezető édesipari vállalkozása volt, majd 1999-ben szintén matematikus fiával együtt megalapította az ingatlanfejlesztéssel és tőkebefektetéssel foglalkozó Futureal Cégcsoportot, amelyik 10 év alatt Európa tizedik legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé vált (PropertyEU 2010.Jan/Feb.). A Futureal Corvin Sétány projektje nyerte el az Európa legjobb vegyes funkciós fejlesztése címet (International Property Awards 2010. szept.). Futó Péter a Futureal Cégcsoport elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr