rss
Első ízben rendeznek hazánkban aktívház-konferenciát

Első ízben rendeznek hazánkban aktívház-konferenciát

A három helyszínes  eseményen az első osztrák széndioxid-semleges aktívház tervezője, Juri Troy is előadást tart.

Intelligens épülettől az aktívházig címmel kerül megrendezésre az első hazai intelligens épületüzemeltetéssel és kivitelezéssel foglalkozó konferenciasorozat, mely a VELUX Magyarország Kft. főtámogatásával valósul meg. Apropóul az az uniós szabályozás szolgál, mely előírja, hogy 2020-tól az újépítésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegesnek kell lenniük. A konferencia mindhárom helyszínén előadást tart Juri Troy, a VELUX Cégcsoport által indított Model Home 2020 program számos építészeti díjjal kitüntetett, ausztriai aktívházának tervezője is.

Kulcsinformációk

  • Szeptember 27. és október 11. között „Intelligens épülettől az aktívházig” címmel első ízben kerül megrendezésre intelligens épületüzemeltetéssel és kivitelezéssel foglalkozó konferenciasorozat hazánkban, az eseményen a szakma olyan személyiségei vesznek részt, mint Gunther Zsolt, építész, az Aktívház Szövetség alelnöke, valamint Juri Troy, a VELUX Model Home 2020 program harmadik, ausztriai aktívházának számos építészeti díjjal kitüntetett tervezője.
  • A konferenciasorozat mindhárom helyszínén – Budapesten, Debrecenben és Győrben – is előadást tart Juri Troy; az osztrák építész tervezte Ausztria első széndioxid-semleges aktívházát, a Napfényházat. A ház különlegessége, hogy a tetőtéri ablakoknak és a függőleges üvegfelületeknek köszönhetően az átlagosnál négyszer több napfényt fogad be. A talajkollektoros hőszivattyúnak köszönhetően fűtésre minimális mértékben van csak szükség, az áramot a napelemek termelik, míg a napkollektorok a használati melegvíz előállítását biztosítják.
  • Az eseménysorozat apropója az az uniós szabályozás, mi szerint 2020-tól az újépítésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegesnek kell lenniük.
  • A jövő energiahatékony épületeinek megvalósításához az elméleti alap már adott: 2010-ben alakult meg az nemzetközi Aktívház Szövetség azzal a céllal, hogy elősegítse a szakmán belüli párbeszédet, tapasztalatcserét, továbbá, hogy a fenntartható építkezés szemléletét népszerűsítse.

Eredeti közlemény

Link: Első ízben rendeznek hazánkban aktívház-konferenciát

Idézet

Dr. Makovényi Ferenc, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja, a konferencia-sorozat védnöke:

„A konferencia azokat a korszerű megoldásokat kívánja bemutatni, amelyekkel már a jelenben is környezettudatos, takarékos, elegáns, intelligens vezérlésű, jövőbemutató épületek tervezhetők. Örömömre szolgál, hogy védnökként hozzájárulhatok a későbbi hatékony tervezéshez és kivitelezéshez szükséges szaktudás átadásához.”

Fényképek

A galéria képei innen tölthetőek le. 

Kapcsolódó tartalmak

Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért (közösségimédia-közlemény)

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)

Egy éve üzemel a Model Home 2020 kísérletsorozat hat épületéből a másodikként elkészült koppenhágai egyetemi épület (közösségimédia-közlemény)

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Háttér-információk

Juri Troy-ról

Juri Troy osztrák építész 2006 óta dolgozik együtt Matthias Hein szintén osztrák építésszel. A bregenzi páros olyan épületeket tervezett, mint a természetes fa tiszteletéről tanúskodó, az ausztriai Dornbirn városában álló, alacsony energiafelhasználású családi ház, mely 2009-ben elnyerte aVorarlbergi Faépítészeti Díjat (Vorarlberger Holzbaupreis). A szintén közös tervezésű, Hörbranz településen álló háromgenerációs családiházért 2010-ben BTV Építtetői Díjat (BTV Bauherrnpreis) kaptak. De az építészeket a VELUX Model Home 2020 program keretében felépült Napfényházért is kitűntették: Vorarlbergi Faépítészeti Díjat (Vorarlberger Holzbaupreis) és az Active Architecture 2010 díját is nekik ítélték.

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.

Az aktívház koncepció

Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek.

A Model Home 2020 koncepció

A Model Home 2020 koncepció a VELUX Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről. A projekt a következő generáció épülettervezési – gyakran az aktívház elnevezéssel illetett – elképzeléseit támogatja. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, melyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr