rss
Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

A napokban adták át az Egyesült Királyságbeli Rothwellben a CarbonLight Homes elnevezésű aktív-ikerházat. A csúcstechnológiával tervezett és kivitelezett épület az első olyan megvalósult projekt a szigetországban, mely megfelel a brit kormány zéró széndioxid-kibocsátás követelményeinek. A különleges ikerházat – amely a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 kísérleti programjának ötödik aktívháza Európában – a július elején Londonban megrendezett Brit Otthonok Versenyén (British Homes Awards) az Építési Technológiák Innovációs Díjával (Innovation Award for Building Technology) tüntették ki.

Kulcsinformációk

 • Az Egyesült Királyságbeli Rothwellben a közelmúltban átadták a CarbonLight Homes (Széndioxid-semleges Otthonok) nevű aktív-ikerháza; ez az első olyan épület mely megfelel a brit kormány zéró széndioxid-kibocsátás követelményeinek.
 • Az aktívház érdekessége, hogy az Egyesült Királyságban elterjedt környezettudatos építési projektek szokásával szemben ez az épület nem csupán prototípusként funkcionál, hanem valódi otthonként, több család számára készült.
 • A CarbonLight Homes két lakását úgy alakították ki, hogy átlagosan legalább 5%-os világítási tényezővel rendelkezzen. Ez az érték háromszor akkora, mint az Egyesült Királyság „Fenntartható Otthonok Szabályrendszere” (Code of Sustainable Homes) című dokumentumában meghatározott mérték.
 • A kellemes beltéri klíma és friss levegő természetes és gépi szellőztetés útján is biztosított az ikerház lakásaiban: nyáron a friss levegő keringetésével és az ablakok nyitásával kellemes hűvös van a szobákban. A hideg évszakokban a napkollektoros fűtési igények egy innovatív gépi szellőztető rendszer segítségével, hővisszanyerés útját csökkenthetőek. 
 • A kényelmi és egészségügyi szempontok mellett a környezettudatosság és az energiahatékonyságra való törekvés is megjelent a projekt során: a cél a jövő házainak tervezése során egy olyan minta létrehozása volt, mely a benne élők és a közösségek számára is előnyökkel járnak. 
 • Az épületet a július elején Londonban megrendezett Brit Otthonok Versenyén (British Homes Awards) az Építési Technológiák Innovációs Díjával (Innovation Award for Building Technology) tüntették ki.

Eredeti közlemény

Link:  Átadták a Model Home 2020 kísérleti program utolsó előtti, ötödik épületét, a CarbonLight Homes aktívházat

Idézet

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze

Az energiahatékonyság optimalizálásával, a napkollektorok és hőszivattyúk alkalmazásával sikerült a CarbonLight Homes lakások széndioxid-kibocsátását 70%-kal csökkenteni. A fennmaradó 30% megtakarítást úgy érik el, hogy az épület környezetében található lakóépületek energiahatékonyságát növelik meg a tető hőszigetelésével. A beruházás szén-dioxid egyenlegét így kívánják 0%-ra csökkenteni.”

Fényképek

Videó

 

Kapcsolódó tartalmak

A Model Home 2020 (angol nyelvű)

A fenntartható életmód és építkezés iránt érdeklődők számára indított tematikus oldalt honlapján a VELUX Magyarország Kft. (közösségimédia-közlemény)

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)

Megszülettek az első Model Home 2020 eredmények

Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért (közösségimédia-közlemény)

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)

A VELUX Ház bemutatása

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Háttér-információk

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr