rss
Akusztikus CR®-neuromoduláció: új, innovatív eljárás a fülzúgásban szenvedők számára

Akusztikus CR®-neuromoduláció: új, innovatív eljárás a fülzúgásban szenvedők számára

 • 13 júl, 2011
 •  

A régióban elsőként Magyarországon is elérhető egy több mint tíz éves német kutatómunka eredményeként kifejlesztett hatékony és innovatív kezelés a szubjektív fülzúgásban szenvedők számára. Az úgynevezett akusztikus CR®-neuromodulációs módszer működési elvét Prof. Dr. Peter Tass, a fejlesztést végző német kutatócsoport vezetője mutatta be, az új eljárást Magyarországon elsőként és egyedüliként kínáló Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő ünnepélyes megnyitóján.

Kulcsinfomációk

 • Magyarországon becslések szerint közel félmillióan szenvednek olyan hangoktól, amelyeket mások nem hallanak. Az ilyen fantomzajok által okozott tinnitus, magyarul fülzúgás, különösen halk környezetben érezhető hangosnak és rendkívül zavarónak.
 • A tartós fülzúgást kísérheti depresszió, félelmi állapot, szélsőséges esetben pedig felmerülhet az öngyilkosság gondolata is.
 • A tinnitus különböző kórképek kísérőjelenségeként és néhány gyógyszer mellékhatásaként is felléphet, de gyakran egy többé-kevésbé kifejlett halláskárosodással együtt jelentkezik.
 • A németországi Jülichi Kutatóközpont több mint tíz éves kutatómunka eredményeként egy teljesen új terápiás eljárást fejlesztett ki a szubjektív fülzúgásban szenvedők számára. Az akusztikus CR®-neuromoduláció Németországon és Anglián kívül – a régióban elsőként -- most már Magyarországon is elérhető a Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelőben.
 • Egy klinikai tanulmány szerint tizenkét hét akusztikus neurostimulációs kezelést követően a betegek által érzékelt tinnitus hangereje átlagosan 40 százalékkal, a súlyos/nagyon súlyos fokozatba sorolt tinnitus betegek száma pedig 71 százalékkal csökkent.

Eredeti sajtóközlemény

Akusztikus CR®-neuromoduláció: új, innovatív eljárás a fülzúgásban szenvedők számára

VideóFotók

Idézetek

Prof. Dr. Peter Tass (Director of Institute for Neuroscience and Medicine, Neuromodulation (INM 7), Research Center Jülich):

„Az akusztikus CR®-neuromoduláció nem gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás, és nem is zeneterápia. Az évekig tartó matematikai modellezés, fizikai, neurológiai és orvostudományi kutatások eredményeként az általunk kifejlesztett eljárás során a fülön keresztül közvetlenül a kóros hang keletkezéséért felelős agyi területet kezeljük egy gyufásdoboz méretű, programozott hanggenerátor segítségével. A készülék a beteg saját tinnitus profiljának megfelelő, egyedileg beállított stimulációs jelsorozatot juttat el a hallókéregbe. A jelsorozat térben és időben koordinált hatását egy általunk kidolgozott komplex matematikai formula alkalmazása teszi lehetővé. A terápia célja az, hogy az agy a nemkívánatos fantomzajt, a tinnitust elfelejtse”

Dr. Borsi Máté, a Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő orvosigazgatója:

„A németországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az akusztikus CR®-neuromoduláció sikeres és hatékony terápia azok számára, akiknek krónikus fülzúgása van, tehát legalább hat hónapja szenvednek a rendkívül zavaró tünettől. A klinikai tanulmány szerint tizenkét hét kezelést követően a betegek által érzékelt tinnitus hangereje átlagosan 40 százalékkal, a súlyos/nagyon súlyos fokozatba sorolt tinnitus betegek száma pedig 71 százalékkal csökkent”

Kapcsolódó tartalmak

Az ANM honlapja

A Tinnitus Hungary Kft.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr