rss
MGYOSZ: Csődökhöz és leépítésekhez vezethet az állami bérmegállapítás a magánszektorban

MGYOSZ: Csődökhöz és leépítésekhez vezethet az állami bérmegállapítás a magánszektorban

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint csődökhöz és elbocsátásokhoz vezethet az a kormányzati terv, mely rendeletben rögzítené a magánszektorra vonatkozóan 2012-től két éven keresztül a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelésének mértékét. Mindez az MGYOSZ véleménye szerint a piacgazdasággal nem összeegyeztethető megoldás, és veszélyezteti a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kormányzati törekvések teljesülését is.

Kulcsinformációk

 • Az MGYOSZ tagvállalatai és tagszövetségei szerint  a most bemutatott törvényjavaslat a vállalkozások gazdálkodásába történő olyan szintű beavatkozás, amely piacgazdaságokban nem megszokott.
 • A tervezett módosítás tovább nehezítheti a hazai vállalkozói szektor helyzetét azzal, hogy teljesítmény nélküli bérkifizetésre kötelezné őket.
 • A feketegazdaságot is erősítheti a módosítás, amennyiben változatlan formában életbe lépne.
 • Az MGYOSZ szerint az adószabályok módosítása miatti nettó bércsökkenést nem lehet kizárólag a munkaadókkal megfizettetni.

Eredeti közlemény

MGYOSZ: Csődökhöz és leépítésekhez vezethet az állami bérmegállapítás a magánszektorban

Fényképek

Rolek Ferenc

Idézet

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke

 • „Nem lehet elvárni, hogy az adóváltozások esetleges negatív hatását a cégek automatikusan, gazdasági helyzetüktől függetlenül kompenzálják béremeléssel. Ez a tervezet különösen a már egyébként is rossz helyzetben lévő vállalkozásokra róna további terheket, tenné kilátástalanná a működésüket egy nehéz gazdasági környezetben. Figyelembe kell venni azt is, hogy számos cég esetében a kötelezően előírt béremelést csak leépítésekkel lehet majd kigazdálkodni. A törvényjavaslat azon pontja pedig, amely kilátásba helyezi a közbeszerzésből történő kizárást és az állami transzferek megszüntetését, kifejezetten a külföldi cégeket –amelyekre az előírás nem vonatkoztatható- hozná előnyös helyzetbe a magyarországi vállalkozásokkal szemben.”
 • „Reméljük, hogy az OÉT megszüntetése után is lesz lehetőségünk a következő hónapokban arra, hogy a munkavállalókkal és a kormánnyal tárgyalhassunk a béremelések mértékéről, és nem veszik el tőlünk a bérmegállapítás jogát. A konkrét tervezettel nem értünk egyet, és reméljük, ebben a kérdésben lesz még alkalom az egyeztetésre”.

Kapcsolódó tartalmak

Konvergencia program: az MGYOSZ a fő irányokkal egyetért, de néhány ponton korrekciót tart szükségesnek

Az MGYOSZ honlapja

Céginformációk

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr