rss
Rossz állapotban a hazai társasház-állomány – A szakmai szövetségek együttműködést sürgetnek a felújítások műszaki támogatása érdekében

Rossz állapotban a hazai társasház-állomány – A szakmai szövetségek együttműködést sürgetnek a felújítások műszaki támogatása érdekében

A magyarországi 30-60 ezer társasház jelentős része igen rossz állapotban van. A nemritkán 100-130 éves téglaházak többsége leamortizálódott, a felújításon még át nem esett panelházak pedig rendkívüli mennyiségű energiát pazarolnak. A közös költségek közel 30%-át kellene felújítási alapban elkülöníteni a rendszeres javításokhoz, állagmegóváshoz, azonban csak néhány százalék jut erre. Ráadásul a társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége és a Lindab Kft. A kivitelezések szakmai támogatásának erősítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gyártók és a társasházi szövetségek közötti együttműködések.

Kulcsinformációk

 • A hazai társasházak többsége leromlott állapotban van.
 • A gyakran 100-130 éves téglaházak többsége leamortizálódott, a felújításon még át nem esett panelházak pedig rendkívüli mennyiségű energiát pazarolnak.
 • A közös költségek közel 30%-át kellene felújítási alapban elkülöníteniük a társasházaknak a rendszeres javításokhoz, állagmegóváshoz, azonban csak néhány százalék jut erre.
 • A társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a felújítási munkálatok szakmai felügyelete nem biztosított.
 • A Lindab Kft. kezdeményezésére szorosabb együttműködés alakulhat ki az önkormányzatok, a társasházkezelők és a gyártók között.
 • A résztvevők célja:
  • hogy szemléletváltást érjenek el,
  • erősítsék a társasházi felújítások műszaki, épületbiztonsági támogatását.
 • A Lindab műszaki szakemberei
  • a helyszínen megvizsgálják és felmérik a felújításra váró épület tetőszerkezetét, ill. az adott épületrészt,
  • segítséget nyújtanak a kivitelezés megtervezésében,
  • javaslatot adnak a probléma megoldására,
  • költségkalkulációt végeznek.

Idézetek

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke:

Az állam 1992-ben közel 900 ezer lakást privatizált. A ma meglévő 30-60 ezer társasház többsége is ekkor alakult – sajnos megfelelő szakmai útmutató és épületdiagnosztika nélkül. Az állagmegóvásra sem akkor, sem azóta nem készültek fel a tulajdonosok.

Langer Ivánné, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke:

A nagyobb társasházkezelői cégeknél általában van műszaki szakember, de az egy-egy ház képviseletét ellátó közös képviselők sok esetben nem rendelkeznek megfelelő műszaki ismeretekkel. Egy adott problémát felismernek, de hogy a kihívott szerelő végül milyen alapanyagból, milyen színvonalon látja el a feladatát, és hogy az okot, vagy csak a tünetet szüntette-e meg, azt sajnos már nem minden esetben tudják megítélni.

Kotormán István, a Lindab Kft. fejlesztési és oktatási vezetője:

Mindennapi munkáink során számos esetben szembesültünk azzal, hogy a tulajdonosoknak, közös képviselőknek sajnos nincsenek pontos műszaki információik arról az épületről, melyben laknak. Baj esetén sem végeznek problémafeltárást, pedig tetőbeázáskor sem mindegy hogy csak egy csomópont a hibás és elég lenne két tetőcserepet kicserélni, vagy az egész tetőszerkezettel baj van. A nagyobb problémák, esetleges balesetek megelőzése érdekében kezdeményeztük a korábbiaknál szorosabb együttműködést a szakmai szövetségekkel és építőipari termékeket gyártó partnereinkkel. A Lindab komoly szakmai támogatást nyújt a felújítást tervező társasházak és önkormányzatok részére azzal, hogy műszaki szakemberei, partnerei a helyszínen megvizsgálják és felmérik a felújításra váró épület tetőszerkezetét, illetve az adott épületrészt, valamint segítséget nyújtanak a kivitelezés megtervezésében és javaslatot adnak a probléma megoldására, melyhez költségkalkulációt is végeznek. Reméljük, hogy sikerül felhívni az önkormányzatok, a közös képviselők figyelmét a felújítások, felmérések fontosságára, valamint a nem megfelelő kivitelező, illetve alapanyagok általi  kockázatokra, problémákra és a szövetségekkel közösen elérjük, hogy a felújítások műszaki előkészítései, illetve a kivitelezések szakmai minősége sokkal jobb legyen.

Eredeti sajtóközlemény

Rossz állapotban a hazai társasház-állomány – A szakmai szövetségek együttműködést sürgetnek a felújítások műszaki támogatása érdekében

Fotók

 

Kapcsolódó tartalmak

A Lindab Kft. önkormányzatok, társasházkezelők számára készült brosúrája

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének honlapja

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének honlapja

A Lindab Kft. honlapja

Céginformációk

A Lindabról
A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Ventiláció és Profil üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr