rss
Európai munkaadói szövetségek találkozója Budapesten

Európai munkaadói szövetségek találkozója Budapesten

Budapest adott otthont június 9-10. között a legbefolyásosabb európai üzleti döntéshozókat tömörítő munkaadói szövetség, a BUSINESSEUROPE Elnökök Tanácsa találkozójának. Az eseményen beszédet mondott Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter, Dr. Martonyi János külügyminiszter és Jürgen R. Thumann, a BUSINESSEUROPE elnöke is.  A kétnapos találkozó során Dr. Schmitt Pál, köztársasági elnök fogadta a BUSINESSEUROPE tagszervezetek elnökeit. A szervezet magyarországi tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) részéről Dr. Futó Péter elnök felszólalásában a K+F+I gazdasági jelentőségét hangsúlyozta.

Kulcsinformációk

 • A BUSINESSEUROPE (BE) 40 tagszervezete 34 európai országból képviseltette magát a kétnapos, Budapesten megrendezésre kerülő BE Elnökök Tanácsán. A találkozáson az Unió előtt álló legfontosabb gazdasági kérdéseket vitatták meg.
 • A konferencia második napján Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a magyar elnökség idején elindított gazdasági kormányzásra vonatkozó intézkedéseket vázolta megnyitó beszédében.
 • A pénteki tanácskozáson a két kiemelt téma Európa és Kína kapcsolata, illetve a kutatás-fejlesztés és az innováció volt.
 • A felek megegyeztek abban, hogy az Európai Unió és Kína kapcsolatát vizsgálva a nagy exportpiacban és a gyorsan fejlődő, innovációra épülő kínai iparban komoly együttműködési lehetőségek rejlenek. De problémát jelent, hogy a kínai-európai kereskedelem területén az egyenrangú pozíciókat kialakító és rögzítő, szigorúan betartott szabályozások kialakítása még várat magára.
 • Szintén egyetértettek abban, hogy a K+F+I területén Európa hátrányba került fő riválisaival, az Egyesül Államokkal és Japánnal szemben. Európa versenyképességének megőrzése érdekében a K+F-re és az innovációra fordított kiadásokat mind az állami, mind a magánszektorban növelni kell.

Eredeti közlemény

Európai munkaadói szövetségek találkozója Budapesten

Fényképek

Futó Péter

Videók

Idézet

Dr. Futó Péter, a BUSINESSEUROPE alelnöke, az MGYOSZ elnöke

 • „Jelenleg az EU-ban kutatás-fejlesztésre a nemzeti össztermék csupán 2%-át költjük. Ugyanez az arány például Japánban 3.5%, az Egyesült Államokban pedig közel 3%. Ha Európa nem akar lemaradni a globális gazdasági versenyben, ezt a különbséget minél előbb le kell dolgoznunk. Ennek eszköze lehet többek között az innovatív szektorokat érintő állami adókedvezmények rendszere, az állami K+F+I beruházások számának és volumenének növelése, illetve az európai szinten is összehangolt innovációs politika.”

Kapcsolódó tartalmak

Futó Péter: az innováció támogatása jelent kitörési pontot Európa számára

Egymillió új munkahelyre számít Európában a BUSINESSEUROPE

Az MGYOSZ honlapja

Céginformációk

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban. A BUSINESSEUROPE 2010 júliusában Dr. Futó Pétert alelnökévé nevezte ki.

Dr. Futó Péter matematikusként végzett az ELTE-n, a matematikai tudományok kandidátusa. Az üzletember által alapított Fundy a kilencvenes években Magyarország és a régió egyik vezető édesipari vállalkozása volt, majd 1999-ben szintén matematikus fiával együtt megalapította az ingatlanfejlesztéssel és tőkebefektetéssel foglalkozó Futureal Cégcsoportot, amelyik 10 év alatt Európa tizedik legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé vált (PropertyEU 2010.Jan/Feb.). A Futureal Corvin Sétány projektje nyerte el az Európa legjobb vegyes funkciós fejlesztése címet (International Property Awards 2010. szept.). Dr. Futó Péter a Futureal Cégcsoport elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr