rss
Amerikai győzelemmel ért véget a közel nyolc hónapja indult VELUX 5 Oceans világkörüli szóló-vitorlásverseny

Amerikai győzelemmel ért véget a közel nyolc hónapja indult VELUX 5 Oceans világkörüli szóló-vitorlásverseny

Az összesített versenyt szintén az etapok győztese, az amerikai Brad Van Liew nyerte

 

Közel nyolc hónappal a szóló-vitorlásverseny indulása után május 27-én futott be az első hajó a franciaországi La Rochelle kikötőjébe. A várakozásoknak megfelelően a megmérettetés abszolút győztese az amerikai versenyző, Brad Van Liew és Le Pingouin nevű vitorlása lett: nem csak az egyes etapokat és az összesített versenyt nyerte meg Brad Van Liew, de történelmet is írt: a vitorlázás történetében ő az első olyan amerikai hajóskapitány, aki háromszor is megkerülte szólóban a Földet.

Kulcsinformációk

  • A több mint nyolc hónapja a “Fenntartható Életmód” rendezvény keretein belül indult VELUX 5 Oceans szóló-vitorlásverseny a végéhez ért: május 27-én, helyi idő szerint kevéssel este kilenc óra előtt futott be az első hajó La Rochelle kikötőjébe.
  • A közel nyolc hónappal ezelőtt indult VELUX 5 Oceans szóló-vitorlásverseny amerikai győzelemmel és nem mindennapi eredménnyel zárult: a 43 esztendős amerikai  Brad Van Liew nem csak az összetett eredmények alapján léphetett a dobogó legfelső fokára, de mind az öt etapban ő hajózott be elsőként a célkikötőkbe. Ugyanakkor Van Liew az első amerikai hajóskapitány a vitorlázás történetében, aki háromszor is szólóban kerülte meg a Földet.
  •  Az amerikai győztes Brad Van Liew a szülővárosa, Charleston és a La Rochelle közti  3,809 tengeri mérföldes távolságot 12 nap, 23 óra és 52 perc alatt tette meg, 12.21 csomós átlagsebességgel
  • A második helyért folyó kiélezett küzdelemből végül a korábbi etapok során fej-fej mellett haladó Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski és Derek Hatfield közül végül előbbi került ki győztesként. Őt Derek Hatfield követte, végül Chris Stanmore-Major zárta a sort.

Eredeti közlemény

Link: Amerikai győzelemmel ért véget a közel nyolc hónapja indult VELUX 5 Oceans világkörüli szóló-vitorlásverseny

Fényképek

Idézet

Brad Van Liew, a VELUX 5 Oceans etapjainak, valamint az összesített verseny győztese

„Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy megnyertem a vitorlásversenyt, főleg, hogy már másodszorra! A negyedik etap után, mikor szülővárosom, Charleston kikötőjébe értem, rengetegen vártak rám a finisben és hősként ünnepeltek. Azt hittem, azt az érzést már nem lehet túlszárnyalni.”

Videók


Kapcsolódó tartalmak

Közlemény a VELUX 5 Oceans rajtjáról

Közlemény a VELUX 5 Oceans első etapjának eredményéről

Közlemény a VELUX 5 Oceans negyedik etapjának eredményéről

Közlemény a VELUX 5 Oceans negyedik etapjának indulásáról

A VELUX 5 Oceans honlapja (angol nyelvű)

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Háttér-információk

A VELUX 5 Oceans-ről
A 2010. október 17-én indult, 2010-2011-es VELUX 5 Oceans szólóvitorlás verseny a második, amelyet a VELUX Cégcsoport támogatásával rendeznek meg. Az első mezőny 1982-ben rajtolt el, ám gyökerei ennél is korábbra nyúlnak vissza: David White szólóvitorlázó 1979-ben vetette fel egy világkörüli verseny ötletét, s az első 17 hajó 1982 őszén hagyta el a kikötőt (Goat Island, Newport, Rhode Island). A BOC Challenge (British Oxygen Corporation) során négy főbb megállót érintettek a részt vevők, Fokvárost, Sydney-t, Rio de Janeiro-t, majd végül ismét Newport kikötőjét. 1998-tól a verseny „A világ körül egyedül” nevet vette fel (Around Alone), s 2006 óta viseli a VELUX 5 Oceans nevet.

A verseny embert próbáló, a fedélzeten naponta 7000 Kcal-ra van szüksége a kapitányoknak a magányos teljesítményhez, és mindössze 30 percet töltenek átlagosan egyhuzamban alvással. A rendezvény 28 éves történetében eddig két ember vesztette életét a nem mindennapi megmérettetésen, és hét hajó süllyedt el a tengeren. A legidősebb versenyző 67 évesen teljesítette a távot, s mindössze az indulók 65%-a, 73 kapitány ért célba a 28 év alatt.

A VELUX Magyarország Kft.-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2010-ben a VELUX márka harmadik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr