rss
Az AFP vizsgálat már csak a kismamák ijesztgetésére alkalmas

Az AFP vizsgálat már csak a kismamák ijesztgetésére alkalmas

Budapest, 2011. május 24. – A terhességi szűrővizsgálatok egyik fontos eleme a magzati kromoszóma rendellenességek, így például a Down-szindróma kiszűrése. Ennek meghatározására a mai napig a leggyakrabban az AFP vizsgálatot használják, miközben ez a 70-es években bevezetett módszer már alkalmatlan arra, hogy megbízható eredményt adjon.

Kulcsinformációk

  • Az AFP vizsgálat találati aránya alacsony és sok tévesen kórós lelet keletkezik, ugyanakkor komoly lelki terhet jelent a kismamának.
  • Ma már kitűnő alternatívája létezik az AFP szűrésnek, mégpedig az úgynevezett első trimeszteri kiterjesztett szűrés, ami egy olyan biztonságos mérés, amely során egy vérvétel és egy hasi ultrahang alapján történik a kockázatelemzés.
  • A vizsgálat találati aránya 90-95 százalék feletti, miközben 2-5 százalék a tévesen kórós esetek száma.
  • A vizsgálat során a nyaki redő, orrcsont, magzati arcszög, a vénás vezetékek, illetve a három hegyű billentyűn mért áramlások eredményeit mérik, mindezt kiegészítik az anyai vér biokémiai vizsgálatával.
  • Az AFP vizsgálat mellett az a nézet is elavultnak tekinthető, hogy csak a 35 év felettiek számára szükséges a kromoszóma rendellenességek vizsgálata, minden terhes kismamának szükséges elvégeztetni ezt a vizsgálatot.

Eredeti sajtóközlemény

Az AFP vizsgálat már csak a kismamák ijesztgetésére alkalmas

Fénykép

csermely_gyula

Idézet

Dr. Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza

„Magyarországon a leggyakrabban alkalmazott terhességi szűrővizsgálatot, az AFP vizsgálatot 40 évvel ezelőtt vezették be a nyitott gerincű magzatok kiszűrésére, a magzati medicina dinamikus fejlődésének köszönhetően azonban ez az eljárás ma már teljesen elavultnak számít. Egyre több országban már nem is végeztetnek ilyen szűrővizsgálatot, mert annyira megbízhatatlan, hogy feleslegessé vált. Ma ki lehet jelenteni, az AFP vizsgálat teljesen alkalmatlan a Down-szindróma szűrésére, a gyakori tévesztés miatt pedig sok kismamát az eredmények megijesztenek.”

Kapcsolódó tartalmak

A Rózsakert Medical Center honlapja

A Rózsakert Medical Center blogoldala

A Rózsakert Medical Center facebook oldala

Céginformáció

Rózsakert Medical Center
A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 30 orvosi szakterületen, 600 négyzetméteren, 75 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr