rss
Diabétesz-előállapot: a lappangó kór akár 1-1,5 millió embert is érinthet

Diabétesz-előállapot: a lappangó kór akár 1-1,5 millió embert is érinthet

Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban egyes becslések szerint akár 1-1,5 millió ember is érintett lehet a betegségben, és körülbelül ugyanennyien szenvednek az akár évekig lappangó, jellegzetesen tünetmentes diabétesz-előállapotban is. A kockázatalapú szűrővizsgálati módszer segítségével megbízhatóan és hatékonyan azonosítható a diabétesz és kórmegelőző állapota olyan emberek esetében is, akiknek érdemi panasza nincs, megteremtve ezáltal a korai terápia lehetőségét – hangsúlyozza Prof. Dr. Jermendy György diabetológus főorvos.

Kulcsinformációk:

  • A cukorbetegség „előszobája” jellegzetesen tünetmentes és a háttérben zajlik, de korai felismeréssel a folyamat visszafordítható.
  • Az előállapot nem alakul át törvényszerűen diabétesszé, általában a betegek harmada lesz ténylegesen cukorbeteg.
  • Az úgynevezett kockázatalapú szűrővizsgálati módszer segítségével megbízhatóan és hatékonyan azonosítható a diabétesz és előállapota olyan érintettek esetében is, akiknek érdemi panasza nincs.
  • Az előállapotban lévő betegeknek teljes életmódváltásra van szükségük: változtatni kell étkezési szokásaikon, a testmozgás is ajánlott, és fontos a rendszeres vércukormérés is.

Eredeti sajtóközlemény

Diabétesz-előállapot: a lappangó kór akár 1-1,5 millió embert is érinthet

VideóIdézetek

Dr. Jermendy György diabetológus főorvos

“A kockázatalapú szűrővizsgálati módszer segítségével megbízhatóan és hatékonyan azonosítható a diabétesz és kórmegelőző állapota olyan emberek esetében is, akiknek érdemi panasza nincs, megteremtve ezáltal a korai terápia lehetőségét”

Erős Antónia, a Tartsd a szintet! oldal védnöke

“A diabétesz előállapotairól kevés szó esik, pedig megközelítőleg ugyanannyi embert érint, mint a tényleges cukorbetegség. A Tartsd a szintet! oldal nevében ezért is kértük fel Jermendy György Professzor Urat, hogy a betegséggel kapcsolatos legfontosabb információkkal segítsen a közvélemény tájékoztatásában. Az előállapotban lévő betegeknek teljes életmódváltásra van szükségük: változtatni kell étkezési szokásaikon, a testmozgás is ajánlott. Fontos a rendszeres vércukormérés, és ha van más krónikus betegségük (pl. magasvérnyomás, vérzsíreltérések)a gyógyszereket az orvos utasításának megfelelően szedni kell”.

Kapcsolódó tartalmak

A Tartsd a szintet! Facebook oldala

Háttérinformáció

A Tartsd a szintet! oldal egy össztársadalmi problémára, a cukorbetegségre kívánja felhívni a figyelmet, a cukorbetegekért jött létre.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr