rss
Versenysportoló gyerekek – csak óvatosan!

Versenysportoló gyerekek – csak óvatosan!

A gyermekeket érdemes minél előbb megismertetni a legkülönbözőbb sportágakkal, ezzel elősegítve azt, hogy megszeressék a mozgást. A korai sportolásra nevelésnek számos előnye van; a sportoló gyerekek sokat tesznek egészségükért, emellett kitartást, önfegyelmet és a stresszhelyzetek kezelését sajátíthatják el sportolás közben. Azok a gyerekek, akik mindezt versenyszerűen teszik, különleges odafigyelést igényelnek, mivel a túlzásba vitt, megerőltető edzések komoly veszélyeket is tartogathatnak. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga gyermekorvos hívja fel a figyelmet a lehetséges kockázatokra, valamint a megelőzés fontosságára.

Kulcsinformációk

 • Magyarországon a gyermekek 38 százaléka sportol az iskolai testnevelésórákon felül, és mintegy 15 százalékuk versenyszerűen űz valamilyen sportot.
 • Vannak bizonyos jelek, amelyek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy valami nincs rendben. Ilyen tünet lehet az ingerlékenység, a fáradékonyság, vagy a teljesítmény csökkenése.
 • A versenysportoló gyermekek esetében a sérülések nagyobb részét a túlterheltség okozza, mivel a túlzott aktivitás folyamatos stresszhatásnak teszi ki a csontokat, izmokat és inakat. Az orvosok gyakorta diagnosztizálnak túlzásba vitt és túl gyakori sportolás miatt elszenvedett mikrotraumás kopást is.
 • A sportoló gyermekeknek kombinált, változatos mozgásformákat érdemes választaniuk.
 • Nem ajánlatos egy-egy sportágra specializálódni mielőtt a gyermek eléri a serdülőkort.
 • Hetente legalább 1-2 pihenőnap jár a sportoló gyermeknek, de ajánlott évente 2-3 hónap szünetet is tartani a versenysportban.
 • Az állandó teljesítménykényszer és a versenyhelyzetek okozta stressz önmagában is súlyként nehezedik a gyerekekre.

Eredeti sajtóközlemény

Versenysportoló gyerekek – csak óvatosan!

Fénykép

Dr. Jókay Kinga

Idézet

Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekorvosa

A kisebb gyermekek még nem tudják pontosan elmagyarázni, hogy mi is a bajuk, sőt az esetleges veszélyforrásokat sem tudják még megfelelően felmérni. Vannak azonban bizonyos jelek, amelyek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy valami nincs rendben. “

“Az irreális elvárások feleslegesen borítják fel ezt az egyensúlyt, valamint szorongáshoz, vagy akár „kiégéshez” vezethetnek.”

Kapcsolódó tartalmak

A Rózsakert Medical Center honlapja

A Rózsakert Medical Center blogoldala

A Rózsakert Medical Center facebook oldala

Céginformáció

Rózsakert Medical Center
A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 30 orvosi szakterületen, 600 négyzetméteren, 75 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr