rss
Erős Antónia jelszavai: egyensúly és odafigyelés

Erős Antónia jelszavai: egyensúly és odafigyelés

„Szerencsére ma már minden feltétel adott, hogy a cukorbeteg nők is teljesen egészséges gyermeket hozzanak világra”- írta a napokban a Tartsd a szintet! Facebook oldalra a mozgalom védnöke, Erős Antónia. Tény, hogy a cukorbetegség komoly kockázati tényezőt jelent a gyermekre vágyó nők számára, de a megfelelő lépésekkel és a vércukorszint napi többszöri ellenőrzésével tartósan biztosítható a normál anyagcsere-állapot és ezzel a baba és a mama egészsége is.

Kulcsinformációk

  • Az utóbbi egy-két évtizedben folyamatosan emelkedik azoknak a fiatal nőknek a száma, akiknél cukorbetegséget állapítanak meg: a fogamzóképes korú nők mintegy 0,3 százaléka cukorbeteg, az esetek jelentős részében későn derül fény a problémára.
  • A tervezett várandósságra való felkészülést hónapokkal korábban ajánlott elkezdeni, a teendők közé tartozik a diéta és a testmozgás személyre szabott kialakítása, a gyakori vércukormérés (naponta akár 5-10 alkalommal), a rendszeres szemészeti és szülészeti kontroll, valamint az igen gyakori – akár hetenkénti – diabetológiai ellenőrzés is.

Eredeti sajtóközlemény

Erős Antónia jelszavai: egyensúly és odafigyelés

Fényképek

Idézetek

Erős Antónia, a Tartsd a szintet! oldal védnöke:

„Természetesen már évekkel a gyermekvállalás előtt sokszor gondolkoztam azon, hogy a cukorbetegségemet képes leszek-e annyira egyensúlyban tartani, hogy biztonsággal vállalhassak babát. Ma már egy cukorbeteg nő is egészséges gyermeket szülhet akkor, ha a betegségét teljesen kontrollálni tudja. Ezt az ideális állapotot nekem is el kellett érnem, naponta akár tizenötször is ellenőriztem a vércukorszintemet.”

Dr. Baranyi Éva, az Országos Gyógyintézeti Központ Diabetológiai Központi Szakrendelésének vezetője:

“A cukorbeteg kismamák felkészítése és gondozása a kezelőorvosoktól is fokozottabb odafigyelést igényel. Ennek kulcspontja a különböző területeken tevékenykedő szakorvosok közötti együttműködés. A terhesség során a szülész-nőgyógyász, a belgyógyász-diabetológus, a szemész, a nefrológus és a családorvos kölcsönös közreműködése szükséges. A cukorbeteg nők terhesség alatti gondozása csak erre felkészült, többszakmás háttérrel és kellő tapasztalattal rendelkező diabetológiai szakellátóhelyeken, „centrumokban” történjék. A legfontosabb az, hogy a vércukorértékek normális tartományban – lehetőleg 4-7 mmol/l között – legyenek és a napi vércukor átlag ne emelkedjen 6 mmol/l fölé, ezért igen lényeges a gyakori mérés.”

Kapcsolódó tartalmak

A Tartsd a szintet! Facebook oldal linkje

Háttérinformáció

A Tartsd a szintet! oldal egy össztársadalmi problémára, a cukorbetegségre kívánja felhívni a figyelmet, a cukorbetegekért jött létre.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr