rss
Egy éve üzemel a Model Home 2020 kísérletsorozat hat épületéből a másodikként elkészült koppenhágai egyetemi épület

Egy éve üzemel a Model Home 2020 kísérletsorozat hat épületéből a másodikként elkészült koppenhágai egyetemi épület

Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a VELUX Cégcsoport által indított, Model Home 2020 nevet viselő kísérletsorozat második épülete, a Zöld Világítótorony (Green Lighthouse). A széndioxid-semleges ház iránt, mely egy egyetemi hallgatói központnak ad otthont, már eddig is nagy volt az érdeklődés. Több mint 2000 látogatócsoport tekintette meg, köztük számos jelentős államférfi is. Nyolc dán, illetve nemzetközi díjat és jelölést kapott, valamint két építészeti könyvben szerepel. 

Kulcsinformációk

- A Zöld Világítótorony (Green Lighthouse) a VELUX Cégcsoport által indítot Model Home 2020 program második épülete
- Az épület egy évvel ezelőt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt
- A Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karának is otthont adó épület az aktívház elvei alapján működik
- A Model Home 2020 projekt egyik fő célja a jövő fenntartható építéstechnológiai megoldásainak feltérképezése, az aktívház koncepció lehetőségeinek feltárása a gyakorlatban 

Eredeti sajtóközlemény

Link: Egy éve üzemel a Model Home 2020 kísérletsorozat hat épületéből a másodikként elkészült koppenhágai egyetemi épület  

Fényképek


 

Videó

Idézetek

Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze:  

“A VELUX Cégcsoport számára egyértelműen az egyik legfontosabb kutatás-fejlesztési projekt a Model Home 2020, melynek fontos állomása volt a Zöld Világítótorony létrehozása. Rajta keresztül is megmutathatjuk, hogy a mai technológiákkal is lehetséges széndioxid-semleges, de egyúttal megfelelő beltéri viszonyokat biztosító lakó- és középületek létrehozása. Az elképzeléseink sikerességét az itt tanulók és dolgozók kedvező tapasztalatai, valamint a látogatók és a szakma visszajelzései, így a 8 díj, illetve jelölés is mutatják.” 

“Reményeink szerint a politikai döntéshozók támogatásával egyre inkább teret fog nyerni az aktívház koncepció, ezáltal pedig elterjednek a fenntartható építőipari megoldások és technológiák az elkövetkező években.” 

Kapcsolódó tartalmak

Zöld Világítótorony -- Green Lighthouse (angol nyelvű) 

A Model Home 2020 (angol nyelvű) 

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény)  

Újabb ház készült el a Model Home 2020 program keretében (közösségimédia-közlemény) 

Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért (közösségimédia-közlemény)  

A VELUX Magyarország Kft. honlapja 

Háttérinformációk

 

A VELUX Magyarország Kft.-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.
Idén a VELUX márka harmadik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára. 

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com. 

Az aktívház koncepció
Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy felújított épületek, lakóházak, vagy középületek. 

A Model Home 2020 koncepció
A Model Home 2020 koncepció a VELUX Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről. A projekt a következő generáció épülettervezési – gyakran az aktívház elnevezéssel illetett – elképzeléseit támogatja. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, melyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.
Az eddig megépült házak: Otthon az életért (Home for life), Zöld világítótorony (Green lighthouse), Napfényház (Sunlighthouse), LichtAktiv Haus (Fényaktív Ház).


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr