rss
Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi munkavégzés korlátozása

Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi munkavégzés korlátozása

A munkanélküliség növekedésével, növekvő állami kiadásokkal, csökkenő bevételekkel járhat a vasárnapi munka tilalmának bevezetése, mely egyben gazdaságunk versenyképességét is visszavetheti az unió többi tagállamával szemben az MGYOSZ állásfoglalása szerint.

Kulcsinformációk

 • A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége levélben fordult Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében: a munkaadók állásfoglalása szerint a javaslat nem segíti elő Magyarország versenyképességének javulását.

Az MGYOSZ állásfoglalásában az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

 • A vasárnapi munkavégzés tilalma jelentős létszámleépítéseket eredményezhet.
 • A javaslat megszüntetné a munkaidőkereten belül a pihenőnapok összevonásának lehetőségét.
 • A pihenőnapok munkaidőkereten belüli összevonása az európai munkaidő-irányelv alapján lehetséges, így a hazai mozgástér korlátozása további versenyhátrányba hozná a magyar gazdasági szereplőket.
 • A vitatott jogszabályváltozás különösen hátrányos a külföldre dolgozó szolgáltató központokra, illetve azokra a vállalkozásokra nézve, amelyek külföldi piacra termelnek/szolgáltatnak, így e szolgáltatók betelepülése megállhat, illetve más országba vándorolhatnak.
 • A tervezet szerint, amennyiben mégis dolgozna vasárnap a munkavállaló, rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék illetné meg minden esetben. Ez újabb foglalkoztatásra rakódó pénzügyi terhet jelentene a vállalkozásoknak, mely a munkaadók számára elfogadhatatlan.

Eredeti sajtóközlemény

Link: Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi munkavégzés korlátozása

Fényképek

Idézetek

Dr. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke

“A javasolt jogszabályváltozás csökkentheti a foglalkoztatottsági szintet és veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét, így sem a vállalkozások, sem a magyar gazdaság szempontjából nem tartjuk indokoltnak a vasárnapi munkavégzés korlátozását.”
“A munkaadók a megfelelő, felelős döntés meghozása érdekében ahogy eddig is, a jövőben is készen állnak a szakértői közreműködésre, konzultációra.”

Céginformációk

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak, amely Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr