rss
Jelentősen megváltozik a lízingügyletek számviteli kezelése

Jelentősen megváltozik a lízingügyletek számviteli kezelése

Egy tervezett módosítás értelmében rövidesen jelentősen megváltozhat a bérlet és lízingügyletek számviteli kezelése – sok, eddig formailag bérletként értelmezett ügyletet (például az operatív lízinget) ugyanis ezentúl nem bérletként kezelné a szabályozás. A változás szinte valamennyi, IFRS és US GAAP szerinti beszámolót készítő vállalatot érinti majd, és komoly hatása lehet az eredménykimutatásaikra is. Ezek helyes értelmezése hirtelen új helyzet elé állíthatja mind a lízinget, vagy eszközbérletet alkalmazó cégeket, mind a finanszírozó bankokat.

Kulcsinformációk

  • A közeljövőben az IFRS, illetve a US GAAP szerinti beszámolót készítő vállalatoknak jelentős módosításokra kell készülniük a lízingügyleteik elszámolása kapcsán.
  • Megszűnik a számviteli értelemben vett operatív lízing, minden lízingügyletet egységesen, a jelenlegi pénzügyi lízinghez hasonlóan kell majd elszámolni, azaz minden esetben kvázi pénzügyi lízingként kell lekönyvelni.
  • Az új szabályok kötelező alkalmazásával a vállalatok EBITDA mutatója kedvezőbbé válhat, de ezzel párhuzamosan növekedni fog a mérlegfőösszegük és az adósságuk is, ráadásul minél nagyobb egy cég lízingelt eszközállománya, annál nagyobb gondokat okozhat majd neki az új módszer alkalmazása.
  • Mindezeken túlmenően a lízing futamidejének kiszámításában is várhatóak módosítások.

Eredeti sajtóközlemény

Jelentősen megváltozik a lízingügyletek számviteli kezelése

Fényképek

Molnár Gábor

Idézet

Molnár Gábor a Deloitte Kft. Számviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere
“A tervezett változtatás célja alapvetően a transzparensebb működés és az egységes szabályozás megteremtése, de az átalakítás egyúttal igen komoly adminisztrációs terhet is jelent majd a vállalatok számára.”

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte honlapja

Céginformációk

A Deloitte-ról

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr