rss
A vártnál gyorsabb gazdasági kilábalásra számít a BUSINESSEUROPE

A vártnál gyorsabb gazdasági kilábalásra számít a BUSINESSEUROPE

Folyamatosan javuló exportadatokkal, a vártnál erőteljesebb gazdasági kilábalással és gyorsabban stabilizálódó munkaerőpiacokkal számol az európai munkaadói szervezet, a BUSINESSEUROPE hétfőn bemutatott uniós gazdasági előrejelzése. Ahhoz, hogy e pozitív trendek hosszú távon is fenntarthatóak legyenek, az európai munkáltatói szövetségek – köztük az MGYOSZ – véleménye szerint olyan átfogó reformokra van szükség, melyek hozzájárulnak a munkahelyteremtés elősegítéséhez, illetve jobb finanszírozási lehetőségeket biztosítanak a vállalatok számára.

Kulcsinformációk

 • A korábban vártnál gyorsabb ütemben zajlik az EU gazdasági kilábalása; a javuló adatok fényében a BUSINESSEUROPE 1,8%-ra módosította az unióban év végéig várható GDP-növekedést.
 • Az egyes tagországok növekedésében jelentős eltérések tapasztalhatók, így a szükséges egyensúlyteremtés messze ható strukturális reformokat kíván meg az európai munkaadói szervezet szerint.
 • A jövő évi kilátások bizonytalanságát fokozza a megújuló protekcionista nyomás; a nyersanyagokhoz való hozzáférés és az alapanyagok ára; az államháztartások helyzete; valamint a pénzügyi szektor és volatilitás állapota is.
 • A BUSINESSEUROPE által végzett felmérés szerint a növekvő adósságok, a pénzügyi instabilitás és a bankszektor iránti bizalom hiánya együttesen vezetnek a vállalatok finanszírozási forrásokhoz való korlátozott hozzáféréséhez – csökkentve a beruházások nagyobb arányú növekedésének esélyeit.
 • 2010 augusztusában a munkanélküliség 9,6%-os szinten maradt az EU-ban; tehát az előzetes várakozásokhoz mérten hamarabb megkezdődött a stabilizáció e téren. A BUSINESSEUROPE tagszervezetei úgy vélik, nagyjából 0,1%-os javulás várható 2011-re az unió munkanélküliségi rátájában.

A BUSINESSEUROPE és az MGYOSZ ajánlásai

 • Hosszú távú, megfelelően célzott reformokkal vezethető ki az Európai Unió gazdasága a válságból, így biztosítható a gazdasági egyensúly fenntartása.
 • Az adósságállomány csökkentésére és a közpénzügyek megfelelő minőségére fókuszáló, átgondolt pénzügyi konszolidációra van szükség, mely termék-, munkaerő- és pénzpiaci reformokkal párosul.
 • Alapvető fontosságú a makrogazdasági egyensúlyhiány kezelése, valamint a politikai és gazdasági koordináció keretrendszerének fejlesztése uniós és globális szinten egyaránt.
 • A befektetések és az innováció ösztönzésén alapuló kilábalás érdekében jobban működő tőkepiacra, a vállalatok hitelhez jutási lehetőségeinek javítására, illetve a pénzügyi szektor kiegyensúlyozott reformjára van szükség.

Eredeti sajtóközlemény

Link: A vártnál gyorsabb gazdasági kilábalásra számít a BUSINESSEUROPE

Fénykép

Idézetek

Dr. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke

„Az Európai Unió válaszúthoz érkezett: el kell döntenünk, hogy defenzíven viszonyulunk az elmúlt években megkezdődött változásokhoz, vagy az eseményeket irányítva a fejlődés egyik motorjává válunk az elkövetkező években.”

„Az Európai Unió vezetésének a következő időszakban a gazdasági stabilitás fenntartására, a vállalatok pénzügyi forrásokhoz jutásának biztosítására, a termék-, munkaerő- és tőkepiacokat egyaránt érintő, mélyreható strukturális reformok kidolgozására és végrehajtására, s ezáltal a makrogazdasági egyensúlyhiány helyreállítására javasolt fókuszálnia. Ebben az EU következő soros elnökeként Magyarországnak is kiemelt szerepe lesz.”

„A munkaerőpiaci stabilizáció terén Magyarországra is jelentős tennivalók várnak a következő években: a jelenleg 10,9%-os magyar munkanélküliségi ráta mellett a meglevő munkahelyek megtartása mellett a munkahelyteremtés ösztönzése az egyik legfontosabb feladat a gazdaság fejlődési pályára állítása érdekében. Hosszú távon az akciótervekben szereplő egymillió új munkahely létrehozását az MGYOSZ is kivitelezhetőnek tartja, s ennek megvalósításához minden szakmai segítséget megad.”

Kapcsolódó tartalmak

BUSINESSEUROPE Economic Outlook Autumn 2010 (angol nyelvű jelentés)

A BUSINESSEUROPE honlapja

Céginformációk

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak, amely Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja.

A BUSINESSEUROPE 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az Unióban. A BUSINESSEUROPE 2010 júliusában Dr. Futó Pétert nevezte ki alelnökévé: az MGYOSZ elnökének kinevezése két évre, a 2010. július 1-től 2012. június 30-ig terjedő időszakra szól, magában foglalva a magyar elnökség féléves időszakát is.

Dr. Futó Péter matematikusként végzett az ELTE-n, a matematikai tudományok kandidátusa. Az üzletember által alapított Fundy a kilencvenes években Magyarország és a régió egyik vezető édesipari vállalkozása volt, majd 1999-ben a Fundy értékesítése után szintén matematikus fiával együtt megalapította az ingatlanfejlesztéssel és tőkebefektetéssel foglalkozó Futureal Cégcsoportot, amelyik 10 év alatt Európa tizedik legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé vált (PropertyEU 2010.Jan/Feb.). Futó Péter jelenleg a Futureal Cégcsoport elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr