rss
Egyelőre kevés kézzelfogható előnnyel jár az uniós intézkedéscsomag a hazai KKV-k számára

Egyelőre kevés kézzelfogható előnnyel jár az uniós intézkedéscsomag a hazai KKV-k számára

Az Európai Unió által létrehozott, kifejezetten a kis- és közepes vállalatokat célzó intézkedéscsomag nagy hangsúlyt fektet az innovációra, a kutatás-fejlesztés ösztönzésére. A hazai feltörekvő középvállalatok (FKV) számára mindez ma még talán kevésbé érzékelhető lehetőséget jelent a K+F adókedvezmények területén,  a K+F tevékenységek megítélése kapcsán felmerülő bizonytalanságok miatt pedig sokan a meglévő kedvezményekkel sem mernek élni.

Kulcsinformációk

  • A „Small Business Act” elnevezésű európai kisvállalkozói intézkedéscsomag kiemelt fókuszterületeként a kis-és középvállalati innováció elősegítését igyekszik biztosítani.
  • Jelenleg a hazai adórendszerben a kis- és középvállalatok a nagyvállalatoknak nyújtott lehetőségeken felül mindössze egyetlen további, KKV-szektorspecifikus kedvezményt tudnak igénybe venni K+F tevékenységük után.
  • Érdemes lenne megfontolni és a KKV-szektorra átültetni azt a Hollandiában alkalmazott gyakorlatot, amely szerint a kutatás-fejlesztést végző személyzet bérköltsége után adó- és járulékkedvezményt is igénybe vehetnek a K+F tevékenységet végző vállalatok.
  • Segítséget jelentene a KKV szektor vállalatainak az is, ha a K+F vonatkozású jogszabályok értelmezéséből eredő bizonytalanságokat valamilyen módon csökkenteni lehetne.
  • A jogi bizonytalanságok csökkentésére – szintén bevált, külföldi mintára – megoldást jelenthetne egy előminősítéses rendszer bevezetése.

Eredeti sajtóközlemény

Egyelőre kevés kézzelfogható előnnyel jár az uniós intézkedéscsomag a hazai KKV-k számára

Fényképek

  Márkus Csaba  Bagdi Lajos

Idézetek

Dr. Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. Kutatás-fejlesztési és Állami támogatások üzletágának igazgatója

“A kis- és középvállalatok versenyhátrányának csökkentésére számos hazai és nemzetközi törekvés létezik, azonban néhány területen, mint például a kutatás-fejlesztés, további intézkedések lennének szükségesek a szektor versenyképességének növeléséhez.”

Bagdi Lajos, a Deloitte Zrt. Adóosztályának menedzsere

“Az uniós törekvések hazai jogi átültetése során célszerű lenne nagyobb hangsúlyt fektetni az adórendszerbe beépített ösztönző elemekre, természetesen az Európai Bizottság ajánlásainak, valamint a tiltott állami támogatásokra vonatkozó rendelkezéseknek a betartása mellett.” 

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte weboldala

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr