rss
Visszanyerték régi pompájukat Lotz Károly faliképei a BGF-en

Visszanyerték régi pompájukat Lotz Károly faliképei a BGF-en

Mintegy 134 évnyi korom, por és egyéb szennyeződés eltávolítása után ismét eredeti pompájukban láthatók Lotz Károly és tanítványa, Than Mór impozáns faliképei a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz termében. Az 1876-ban épített, műemléki védettségű épület dísztermének restaurálására a BGF és a Képzőművészeti Egyetem idén fogott össze; a munkálatok befejezését tárlatvezetéssel ünnepelték az intézmények 2010. november 5-én.

Kulcsinformációk

  • Az 1876-ban átadott Markó utcai épület mindig iskolaépületként szolgált.
  • Treffort Ágoston kultuszminiszter felkérésére a díszterembe a kor két kiváló festője, Lotz Károly és tanítványa, Than Mór a klasszikus ókor kultúráját idéző impozáns faliképeket alkotott.
  • Az épület állapota folyamatosan romlott. 2002 decemberében került a BGF kezelésébe, aki már ekkor restauráltatta a dísztermet: a két Lotz-festmény visszahelyezésével helyreállította a helyiség eredeti elrendezését.
  • A műemléki védettségű épület dísztermének restaurálására idén írt alá együttműködési szerződést a BGF és a MKE. A felújított díszterem átadása: 2010. november 5.
  • A Lotz terem Magyarország európai uniós elnöksége alatt számos konferencia és esemény helyszínéül szolgálhat majd.

Eredeti sajtóközlemény

Visszanyerték régi pompájukat Lotz Károly faliképei a BGF-en

Fényképek

VideóIdézetek

Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora:

“A Lotz termet díszítő impozáns faliképek, festmények restaurálására idén írt alá együttműködési szerződést a BGF és a Képzőművészeti Egyetem. A munkálatok a nyár folyamán kezdődtek és a napokban fejeződtek be, melynek apropóján szerveztük meg a mai tárlatvezetést.”

Menráth Péter professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a restaurálást végző csoport vezetője:

„A képek felületét egyenletes por- és koromréteg borította, hátsó oldaluk is szennyezett volt. A restaurálás során eltávolítottuk a szennyeződéseket, valamint az elsárgult lakkrétegeket az elváltozott színű átfestésekkel együtt. A vászonhordozó megerősítése után új vakkeretre feszítettük a képeket, végül védő lakkréteggel fedtük a festményeket, így a műalkotások eredeti állapota továbbra is megőrizhető.”

Kapcsolódó tartalmak

A BGF honlapja

A MKE honlapja

Intézményi információ

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA
Magyarország legnagyobb, mintegy 20 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsejétől a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdaság vezető személyiségei.
Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés és egyéb felsőfokú szakképzés szintjén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási (főiskolai) intézménye legyen.
A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr