rss
A transzferár-bírságok is elkerülhetők

A transzferár-bírságok is elkerülhetők

Az előzetes hatósági ármegállapítás (Advanced Pricing Arrangement – APA) segítségével a cégek akár 3-5 évre minimalizálhatják a transzferárakkal kapcsolatos adókockázataikat azzal, hogy előzetesen jóváhagyást kaphatnak a kapcsolt vállalkozásaikkal bonyolított ügyletek során alkalmazott árazásra. A módszer a bizonytalan nemzetközi gazdasági környezet, és a sokszor ellentmondásos hazai ellenőrzési tapasztalatok miatt nagyon felértékelődött, sok vállalkozás ennek ellenére semmit sem tud erről a biztonságot nyújtó lehetőségről.

Kulcsinformációk

  • Az adóhatóság a Deloitte tapasztalatai szerint egyre inkább kiemelten kezeli a transzferárak területét.
  • A szokásos piaci ár megállapítására irányuló kérelmekkel foglalkozó csoport a jövőben önálló osztályként folytatja működését.
  • Az APA eljárás során az adóhatóság az adózó kérelme alapján határozatban állapítja meg a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletben alkalmazandó piaci árat és/vagy módszert, amihez alapvetően 120 nap áll a rendelkezésére.
  • Az eljárás díja 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat attól függően, hogy a cég milyen eljárást kér, és mire irányul a megállapítás.

Eredeti sajtóközlemény

A transzferár-bírságok is elkerülhetők

Fénykép

Veszprémi István

Idézet

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere
“A tapasztalatok szerint a cégek sajnos még mindig vonakodnak önként átadni transzferár-politikájukat az APEH-nak, pedig az APA esetében a módszernél egy konstruktív egyeztetési eljárásról van szó, amelynek során az adózó, az adóhatóság és az esetleges külső tanácsadó is azt próbálja közösen meghatározni, hogy melyik az a módszer, vagy ártartomány, amely mindenki számára elfogadható.”

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte weboldala

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr