rss
Újfajta kockázatok az ingatlan-tranzakcióknál

Újfajta kockázatok az ingatlan-tranzakcióknál

Alapjaiban rengett meg az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége a közelmúltban, ami új kockázatokat rejt a nagy értékű vállalati ingatlanok tranzakciói során. A cégeket jelentős és visszafordíthatatlan károk érhetik, ha vevőként nem elég előrelátóak, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az ingatlan magát tulajdonosnak mondó – vagy annak gondoló – eladója valójában nem is tulajdonos, erre azonban legtöbbször már csak az adásvételi szerződés megkötését követően derül fény.

Kulcsinformációk

  • Az ingatlan-nyilvántartási törvény egyik rendelkezése 2009. áprilisától 3 évben maximalizálta az a határidőt, amelyen belül bírósági eljárást indíthat az, akinek jogát az ingatlan-nyilvántartás valamely újabb bejegyzése sérti, és szeretné elérni, hogy az eredeti állapot visszaálljon.
  • A probléma az eladón és vevőn kívül a gazdasági élet szereplőinek tágabb körét is érinti, így például az ingatlan-tranzakciókat finanszírozó bankokat, amelyek adott esetben az általuk nyújtott kölcsön biztosítékát, azaz az ingatlanon alapított jelzálogjogukat/vételi jogukat is elveszíthetik, hiszen a törlési per eredménye ezen bejegyzett jogokra is kihat.
  • A felek álláspontjai közötti szakadék áthidalását, és ezzel az ügylet sikeres lezárását a Magyarországon is egyre inkább ismertté váló „title insurance”, azaz jogcímbiztosítás jelentheti sok esetben.
  • Elképzelhető, hogy a jövőben minden ingatlan-tranzakciót jogcímbiztosítással fognak kötni, ezzel levéve az tranzakcióban résztvevő összes fél válláról a tulajdon- és jelzálogjoggal kapcsolatos kockázatot.

Eredeti sajtóközlemény

Újfajta kockázatok az ingatlan-tranzakcióknál

Fénykép

Ember Csaba

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte honlapja

First Title CEE Kft. honlapja

Céginformációk

Az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda a Deloitte Magyarország együttműködő partnere és tagja a Deloitte-tal a közép-európai régióban együttműködő ügyvédi irodák és jogi osztályok alkotta hálózatnak. Az ügyvédi iroda számos területen nyújt  szolgáltatásokat ügyfeleinek Magyarországon, úgymint fúziók és felvásárlások (M&A), társasági és kereskedelmi jog, pénzügyek, bank és tőkepiacok, ingatlan, munkajog, adózási és üzleti perek.

A First Title CEE Kft. a First American Inc. New Yorki tőzsdén (NYSE) jegyzett, 33 000 embert foglalkoztató multinacionális cég leányvállalata. A cég budapesti irodából irányítják a társaság teljes Közép-Kelet Európai régiós tevékenységét.

A Deloitte-ról
A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy.
A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr