rss
Drága iskoláztatás – kevesebb gyerek

Drága iskoláztatás – kevesebb gyerek

A gyermeknevelés során az első egy évet követően a legnagyobb anyagi terhet sok szülő számára a gyermekek iskoláztatása jelenti – derül ki a Generali biztosító nemrég végzett kutatásából.  Az iskolakezdés minden évben több tízezer forintos költséget jelent, ráadásul a felsőoktatásban résztvevők arányának növekedésével ezek az anyagi terhek egészen a „gyerek” húszas éveinek közepéig kitolódnak. A megkérdezettek úgy látják, hogy egy gyermek felnevelése mai árakon 14 millió forintba is belekerülhet a főiskola elvégzéséig. Többek között ezért vállalnak kevesebb gyermeket a családok, és azt is csak később.

Kulcsinformációk

 • A Generali-Providencia Zrt. idén tavasszal felmérést végzett annak feltérképezésére, hogyan gondolkodnak a családalapítás előtt álló fiatalok a gyermekvállalás kérdéséről, ennek anyagi vonzatáról.
 • A kutatásból kiderült, hogy a leendő szülők számára rendkívül fontos, hogy mekkora anyagi terhet jelent majd számukra a gyermekvállalás.
 • A megkérdezettek elmondták, az oktatás költségeibe nemcsak a könyvek és a tanszerek megvétele, vagy a beiskoláztatás tartozik, de a szükséges tudás megszerzéséhez ma már egyre nagyobb technikai követelmény is társul, mint például a számítógép, a notebook, vagy a szélessávú internet.
 • Összességében a 18 éves korig tartó képzés emészti fel a legnagyobb anyagi tartalékokat, azonban arányaiban a felsőfokú oktatás jóval nagyobb költséggel jár. Mivel az utóbbi években jelentősen megnőtt a továbbtanulók aránya, várhatóan egyre több szülőnek kell megteremtenie az ehhez szükséges anyagi hátteret.

Az eredeti sajtóközlemény

Drága iskoláztatás – kevesebb gyerek

Fényképek

Schaub Erika


Idézetek:

Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója

 • „A kutatásban résztvevők szerint, míg a gyermeknevelés óvodás korban átlag havi 38 ezer forintos költséggel jár, iskolás korban ez az összeg már a 46 ezer forintot is elérheti, a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása pedig már 78 ezer forint pluszköltséget ró a szülőkre.”
 • „Ráadásul a megkérdezettek átlagos költségekre gondoltak a válaszadáskor, extra kiadásokat, mint például egy drágább sport, nyelvtanulás, esetleg külföldi tanulás, nem vettek figyelembe, nem is említve az önálló élet megkezdésének extra költségeit.”
 • „Kutatásunkból az is kiderül, hogy a szülők saját áldozatvállalásukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok egyre később gondolnak a családalapításra. Mivel a szülők a főiskolás kort is támogatják, egyre inkább kitolódik gyermekeik „elengedésének”, önálló életük megkezdésének és saját családjuk tervezésének ideje. A fiatalok biztos jövőre vágynak, gyermeket a stabil anyagi háttér megteremtése után szeretnének. Be kell látnunk azonban, hogy ennek eléréséhez hosszú távon csak saját forrásainkra támaszkodhatunk. A Generali éppen ebben kíván segíteni a családoknak. Kidolgoztunk egy olyan egyedülálló megtakarítási programot, amely a gyermekek biztonságos jövőjéhez, valamint a gyermeknevelés során felmerülő váratlan kiadásokhoz nyújt segítséget. A Generali Gyermekjövő programhoz tartozó Családi Aranyszárny rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött biztosításunk, és a Támasz rendszeres díjas, klasszikus életbiztosításunk kedvező konstrukcióival a család elképzeléseinek megfelelően nyújt anyagi segítséget.”

Kapcsolódó tartalmak

A Generali kutatása a gyerekvállalás kérdéseiről

A jövő álmai ma születnek – a Generali Gyermekjövő programjáról

Családalapítás – a nő dönt?

A Generali kutatása a gyerekvállalás kérdéseiről

Miért félünk a családalapítástól? – MTV: Ma Reggel interjú Schaub Erikával

Céginformációk

Generali-Providencia Biztosító Zrt.

A Generali-Providencia ötszörös Kiváló Márka, az Euromoney brit gazdasági-üzleti magazin felmérése alapján 2005-ben Kelet-Közép-Európában a szektor legjobb vállalata, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének véleménye alapján többszörös szolgáltatás minőségi verseny győztes. 2006-ban megkapta a legjobb kelet-közép-európai biztosítónak járó elismerést a Nemzetközi Alkusz Szövetségtől. Ugyanebben az évben elnyerte a European Foundation for Quality Management „Elismerés a Kiválóságért” nemzetközi elismerését. 2007-ben General Casco terméke magyar minőség díjas lett, e-oktatás kategóriában Magyar Minőség Háza díjat nyert, weblapja pedig elnyerte az Év Honlapja 2007 elismerést. 2008-ban a magyarországi Good CSR Program keretében társadalmi felelősségvállalás díjat nyert. Az 1,2 millió ügyféllel rendelkező Generali-Providencia Biztosító Zrt. a hazai biztosítási piac második legnagyobb biztosítótársasága, a 14 közép-kelet-európai országban működő Generali PPF Holding B.V. leányvállalata. A Holding leányvállalatain keresztül 14 milliárd euró értékű vagyont kezel, és a régióban 10 millió ügyféllel rendelkezik. A Hollandiában bejegyzett Generali PPF Holding szervezeti központja a Cseh Köztársaság területén, Prágában van. A Generali PPF Holding B.V. az  Assicurazioni Generali (51%) és a PPF Csoport (49%) közös vállalata.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr