rss
Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért

Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért

Az építőipar és az építőipari kutatóintézetek több mint 50 képviselőjének részvételével Koppenhágában megalakult az Active House Alliance, vagyis az Aktívház Szövetség. Célja, hogy elősegítse az építőiparon belüli tapasztalatcserét, és egy új, fenntartható építési szemlélet, az aktívház elterjedését. Hazánkat a VELUX Magyarország Kft. felkérésére Gunther Zsolt építész képviselte az alakuló ülésen.

Kulcsinformációk

  • Az Aktívház Szövetség létrehozásának egyik oka, hogy 2020-tól az újépítésű házaknak energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás szempontjából semlegesnek kell lenniük.
  • A VELUX Cégcsoport kezdeményezője és a Szövetség egyik alapító tagja is.
  • Az aktívház segítségével csökkenthetők az energiafogyasztásra és a fűtésre, vízmelegítésre fordított kiadások, így az elképzelés összhangban van az európai klímapolitikai törekvésekkel is.
  • Magyarország részéről Gunther Zsolt építész volt jelen az eseményen.
  • A következő ülésre szeptember 30-án kerül sor.

Az eredeti sajtóközlemény

Link: Megalakult az Aktívház Szövetség – nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért

Fényképek

Idézetek

Gunther Zsolt, a 3h Építésziroda vezetője
„Azért tartom előremutató lépésnek az Aktívház Szövetség megalakulását, mert egyértelművé vált számomra, hogy a cél nem rövidtávú érdekek érvényesítése, hanem egy valódi, rendszerszintű elgondoláson alapuló egyesülés jött létre az energiafelhasználás hatékonyságának javítása érdekében.”
„A mostani találkozón még csak az alapokat teremtettük meg, ezt követően szeptember 30-án fogjuk kijelölni a nyár hátralevő részében gyűjtött javaslatok alapján a tennivalókat, valamint felállítani az akciótervet. Egyúttal ezen a napon fogjuk a Szövetség nyilatkozatát is hivatalossá tenni.”

Michael Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketingvezetője
„Az aktív ház koncepciója mögé álltunk. Az építőanyag-ipar résztvevőjeként felelősségünknek tartjuk, hogy olyan épületek kialakítását támogassuk, amelyek azon kívül, hogy csökkentik az energiafogyasztásunkat, egészséges beltéri klímát biztosítanak, és pozitív hatással vannak a környezetre.”

Anne Grete Holmsgaard, a dán parlament képviselője
„2009-ben 240 milliárd eurót költöttünk Európában arra, hogy EU-n kívüli országokból olajat, gázt és szenet vásároljunk. Az aktív ház segítségével megtakaríthatunk ezekből a kiadásokból, csökkenthetjük az energiafogyasztást, valamint jobb beltéri klímát alakíthatunk ki. Mindezek fontos indokot szolgáltatnak arra, hogy az aktív ház koncepciónak megfelelően építsünk házakat.”

Kapcsolódó tartalmak

A VELUX Magyarország Kft. honlapja

Az aktívház koncepció (magyar nyelvű háttéranyag)

Model Home 2020 (magyar nyelvű háttéranyag)

Fenntartható életmód a VELUX Cégcsoportnál (angol nyelvű)

Az Aktívház Szövetség honlapja (angol nyelvű)

Model Home 2020 (angol nyelvű)

Céginformációk

A VELUX Magyarország Kft.-ről
A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

A VELUX Cégcsoportról
A VELUX Cégcsoport VELUX tetőtéri ablakokat, valamint más, a természetes fényt és a friss levegőt beengedő, így a környezetet, a mindennapi életet jobbá tévő épület- és létesítményelemeket fejleszt ki, állít elő és értékesít. A VELUX Cégcsoport anyavállalata a VKR Holding, amelynek tulajdonosa a VELUX Alapítványok. 2009-ben a VKR Group 2,1 milliárd eurós árbevételt generált.

Az aktívház koncepció
Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy renovált épületek, lakóházak, vagy középületek.

A Model Home 2020 koncepció
A Model Home 2020 koncepció a VELUX Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről. A projekt a következő generáció épülettervezési – gyakran az aktívház elnevezéssel illetett – elképzeléseit támogatja. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, melyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.
Az eddig megépült házak: Otthon az életért (Home for life), Zöld világítótorony (Green lighthouse). A harmadik épület, a Napfényház (Sunlighthouse) előreláthatólag október végén készül el az osztrák Pressbaumban.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr