rss
Kutatás-fejlesztési adókedvezmények: komoly lehetőség a közepes méretű vállalatok kezében

Kutatás-fejlesztési adókedvezmények: komoly lehetőség a közepes méretű vállalatok kezében

Nemzetközi szinten is kiemelkedő a hazai, kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységgel összefüggő adókedvezmények köre. A vállalatok ilyen jellegű költségeiket több adónemben is érvényesíthetik, leírhatják, 2010-ben ráadásul tovább bővült a lehetőségek köre, hiszen immár a helyi iparűzési adó alapja is csökkenthető a K+F tevékenység közvetlen költségével. A tapasztalatok szerint sok hazai vállalat mégsem él az igénybe vehető kedvezményekkel, mert nem ismeri azokat.

Kulcsinformációk

  • Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, pontosan mi is számít K+F-nek, így sokan azt sem tudják, saját tevékenységeik közül mi minősülhet kutatás-fejlesztésnek.
  • A kis-és közepes vállalatok a kutatás-fejlesztés kapcsán felmerülő lehetőségeknek, így az ezzel összefüggő adókedvezményeknek is gyakran csupán a töredékét használják ki.
  • Kis- és középvállalatok esetében amellett, hogy a kifejezetten K+F tevékenységet végző dolgozók bérköltségének 10 százaléka direkt adókedvezményként vehető figyelembe, egészen a társasági adó 70 százalékáig,  egy speciális szabálynak köszönhetően még tovább növelhető a kedvezmény mértéke, méghozzá a vállalat által alkalmazott szoftverfejlesztők bérköltségének 15 százalékával.
  • A K+F-intenzív, vagyis sok kutatás-fejlesztési tevékenységet végző kis-, és közepes méretű vállalatok számára szintén komoly lehetőséget biztosít egy 2010. január 1-jével életbe lépett adótörvény-változás, amelynek  értelmében az iparűzési adó alapja csökkenthető a K+F tevékenység közvetlen költségével.

Az eredeti sajtóközlemény

Kutatás-fejlesztési adókedvezmények: komoly lehetőség a közepes méretű vállalatok kezében

Fényképek

Kövesdy Attila     Bagdi Lajos

Idézet

Dr. Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. Adóosztályának vezetője

“Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, pontosan mi is számít K+F-nek, így sokan azt sem tudják, saját tevékenységeik közül mi minősülhet kutatás-fejlesztésnek.”

Bagdi Lajos, a Deloitte Zrt. Adóosztályának menedzsere

“A régióban egyedülálló szabályozás minden olyan vállalat számára előnyös lehet, amely szoftverfejlesztőket foglalkoztat – az IT szektorban tevékenykedő hazai cégek jelentős része pedig éppen ilyen feltörekvő kis- és középvállalat.”

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte honlapja

Céginformáció

A Deloitte-ról

A Deloitte név a Deloitte Touche Tohmatsu svájci “Verein” és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr