rss
A Generali kutatása a gyerekvállalás kérdéseiről Családalapítás – a nő dönt?

A Generali kutatása a gyerekvállalás kérdéseiről Családalapítás – a nő dönt?

Annak ellenére, hogy a gyermek utáni vágy meghatározó módon jelen van a lakosság értékrendjében, hazánkban a tényleges gyermekvállalás jelenleg a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, és továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A Generali biztosító kutatást  végzett külön-külön a fiatal férfiak és nők körében, hogy feltérképezze a magyarok gyermekvállalással kapcsolatos véleményeit és terveit. Úgy tűnik, a férfiak szerint a gyermek születéséről kizárólag a nő dönt, noha a megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra. A spontán női reakcióknál ugyanakkor az ijedség és a félelem listája hosszabb, mint a boldogságé: a nők anyaságtól való félelmét, a gyermekvállalás halogatását vagy elutasítását elsősorban az anyagiak befolyásolják.

Kulcsinformáció

 • A Generali biztosító fókuszcsoportos kutatást végzett külön a férfiak és külön a nők körében, hogy a résztvevők saját nemük szemszögéből válaszolják meg a családalapítással, gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseket.
 • Míg a nőknek minden gondolata a biztonságra való törekvést sugározza, érdekes módon a férfiak a gyermekvállalás időpontjánál először az érzelmi hátteret emelik ki mint legfontosabb szempontot.
 • A megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra, konkrét céldátumot, határidőt azonban egyikük sem szabott meg.
 • Míg az általános vélemény szerint a nők szeretnének több gyermeket, a Generali felméréséből az derült ki, hogy többségük inkább csak 1 gyermeket vállalna a bizonytalan anyagi háttér miatt.
 • Ezzel szemben a férfiak úgy tartják, „egy gyerek nem gyerek”, és minden megkérdezett a két (egy fő a három) gyerek mellett voksolt.
 • A kutatás eredménye szerint a gyermekvállalás legnagyobb visszatartó ereje az egzisztenciális félelem.
 • A Generali felmérése szerint az átlagnál erősebbek a félelmek a Kelet-Magyarországon élők, az alacsonyabb jövedelmi csoportok és a 20-24 év közöttiek körében.
 • Az anyagi félelmek és a karrier mellett a gyermekvállalást erősen befolyásolja a házasságok számának csökkenése is.
 • Emellett lecsökkent a párkapcsolatok aránya is, egyre többen egyedülállóak, és közülük sokan kicsúsznak a termékenységi korból.

Az eredeti sajtóközlemény

Családalapítás – a nő dönt?

Fényképek

Schaub Erika

Idézetek

Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

 • „Azt, hogy egyáltalán lesz-e gyerek, és mikor, azt a nők döntik el, ez kizárólag tőlük függ – így érzik a megkérdezett férfiak. A gyermekvállalás ezek szerint a nők kezében van, ők viszont a beszélgetés alapján ezer gátat húznak maguk elé és halogatják, sokan pedig végleg elhalasztják a gyerekszülést, a második gyermekét legalábbis”
 • „Kutatásunk is azt mutatja, hogy a fiatalok biztos jövőt szeretnének, olyat, ahol bátran vállalhatnak gyereket, akár többet is, mert lesz miből eltartani. Ehhez azonban be kell látnunk, hogy a stabil anyagi helyzetünk megteremtéséhez hosszú távon csak a saját forrásainkra támaszkodhatunk. Biztosítónk épp ebben kívánja a családokat segíteni. Kidolgoztunk egy olyan egyedülálló megtakarítási programot, mely a gyermekek biztonságos jövőjéhez, valamint a gyermeknevelés során felmerülő váratlan kiadásokhoz nyújt segítséget. A Generali Gyermekjövő programhoz tartozó Családi Aranyszárny rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött biztosításunk, és a Támasz rendszeres díjas, klasszikus életbiztosításunk kedvező konstrukcióival a család elképzeléseinek megfelelő időpontokban tud anyagi segítséget nyújtani.”

Kapcsolódó tartalmak

A Generali kutatása a gyerekvállalás kérdéseiről

A jövő álmai ma születnek – a Generali Gyermekjövő programjáról

Miért félünk a családalapítástól? – MTV: Ma Reggel interjú Schaub Erikával

Céginformáció

Generali-Providencia Biztosító Zrt.
A Generali-Providencia ötszörös Kiváló Márka, az Euromoney brit gazdasági-üzleti magazin felmérése alapján 2005-ben Kelet-Közép-Európában a szektor legjobb vállalata, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének véleménye alapján többszörös szolgáltatás minőségi verseny győztes. 2006-ban megkapta a legjobb kelet-közép-európai biztosítónak járó elismerést a Nemzetközi Alkusz Szövetségtől. Ugyanebben az évben elnyerte a European Foundation for Quality Management „Elismerés a Kiválóságért” nemzetközi elismerését. 2007-ben General Casco terméke magyar minőség díjas lett, e-oktatás kategóriában Magyar Minőség Háza díjat nyert, weblapja pedig elnyerte az Év Honlapja 2007 elismerést. 2008-ban a magyarországi Good CSR Program keretében társadalmi felelősségvállalás díjat nyert. Az 1,2 millió ügyféllel rendelkező Generali-Providencia Biztosító Zrt. a hazai biztosítási piac második legnagyobb biztosítótársasága, a 14 közép-kelet-európai országban működő Generali PPF Holding B.V. leányvállalata. A Holding leányvállalatain keresztül 14 milliárd euró értékű vagyont kezel, és a régióban 10 millió ügyféllel rendelkezik. A Hollandiában bejegyzett Generali PPF Holding szervezeti központja a Cseh Köztársaság területén, Prágában van. A Generali PPF Holding B.V. az  Assicurazioni Generali (51%) és a PPF Csoport (49%) közös vállalata.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr