rss
Megszűnés fenyegeti a tőkevesztést késve kezelő vállalkozásokat

Megszűnés fenyegeti a tőkevesztést késve kezelő vállalkozásokat

Magyarországon nagyságrendileg több százra tehető azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek a globális gazdasági válság következtében tartós tőkevesztéssel küzdenek. Rájuk a Fővárosi Ítélőtábla nemrég született, precedens értékű ítélete értelmében megszűnés, vagy kényszerű átalakulás várhat, ha az arra előírt három hónapos határidőn belül nem rendezik saját helyzetüket.

Kulcsinformációk

  • A vállalat vesztét okozhatja, a hitelezők pedig könnyen hoppon maradhatnak, ha a tőkehiányos állapotba került társaság nem ismeri pontosan a gazdasági társaságokról szóló törvény tőkevesztésre vonatkozó rendelkezéseit.
  • Amennyiben a társaság (részvénytársaság vagy korlátolt felelősségű társaság) az éves beszámolója alapján két egymást követő évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével, a társaság tagjai (részvényesei) a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül kötelesek gondoskodni a szükséges saját tőke biztosításáról.
  • Ennek elmulasztása esetén a gazdasági társaság köteles a határidő lejártát követő hatvan napon belül elhatározni más gazdasági társasággá való átalakulását, vagy rendelkeznie kell jogutód nélküli megszűnéséről.
  • A tartósan fennálló tőkevesztés esetén a lehető leggyorsabban keresnie kell a vállalatnak valamilyen megoldást a problémára, például tőkeleszállítás, a tőkeemelés, a pótbefizetés, vagy a tagi követelések elengedése révén.

Az eredeti sajtóközlemény

Megszűnés fenyegeti a tőkevesztést késve kezelő vállalkozásokat

Fénykép

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte honlapja

Céginformációk

Az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda a Deloitte Magyarország együttműködő partnere, és tagja a Deloitte-tal a közép-európai régióban együttműködő ügyvédi irodák és jogi osztályok alkotta hálózatnak. Az ügyvédi iroda számos területen nyújt  szolgáltatásokat ügyfeleinek Magyarországon, úgymint fúziók és felvásárlások (M&A), társasági és kereskedelmi jog, pénzügyek, bank és tőkepiacok, ingatlan, munkajog, adózási és üzleti perek.

A Deloitte-ról
A Deloitte név a Deloitte Touche Tohmatsu svájci “Verein” és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr