rss
Magyarországon is egyre inkább üzleti kérdés az információbiztonság

Magyarországon is egyre inkább üzleti kérdés az információbiztonság

Míg a hazai vállalkozások többsége néhány éve még kizárólag az IT-részleg feladatának tekintette a cég érzékeny, üzleti szempontból értékes adatainak védelmét, a válsággal összefüggésben rohamosan növekvő kockázatok felnyitották az üzleti oldal, vagyis a vállalatok pénzügyi vezetőinek, döntéshozóinak a szemét. Ennek ellenére még mindig kevés a saját adatait hatékonyan védeni képes vállalat Magyarországon – sok vezető nem tudja, milyen intézkedésekre célszerű költenie, és bizonytalan abban, hogy a végül megrendelt szolgáltatás valójában mennyit ér.

Kulcsinformációk

 • Becslések szerint az emberiség 2010-ben 1200 milliárd gigabájtnyi adatot hoz létre – ennek egy része olyan bizalmas adat, amely a versenyképesség, a piaci talpon maradás, de a puszta működés szempontjából is létfontosságú lehet a vállalatok számára.
 • Az adatlopás kockázatait növeli a technológia fejlődése, így például a nagyobb mobilitás, az online üzleti alkalmazások népszerűsége, vagy kiszervezett tevékenységek terjedése.
 • Az adatok szivárgását sok esetben nem külső támadók (pl. kiberbűnözők, hackerek) okozzák, hanem a vállalat saját munkatársainak véletlen hibái, vagy szándékos visszaélései.
 • Bár sok vállalat kezdi felismerni az információszivárgásban rejlő kockázatokat, a problémák megoldását a vezetés jellemzően az informatikai részlegtől várja, rosszabb esetben pedig egyáltalán nem is foglalkozik vele.
 • Az elavult adatvédelmi intézkedések fejlesztésének legfontosabb feltételei a cég számítógépes rendszerében zajló folyamatok nyomon követhetősége, az IT rendszerek biztonsági kontrolljainak a növelése, illetve a vállalat biztonsági irányelveinek az újragondolása.
 • Fontos, hogy a vállalat vezetése rendszeresen tanulmányozza a belső ellenőrzés és a biztonsági főosztály által készített információ biztonsággal kapcsolatos jelentéseket, továbbá rendszeresen konzultáljon az informatika és a belső ellenőrzés vezetőjével.

Az eredeti sajtóközlemény

Magyarországon is egyre inkább üzleti kérdés az információbiztonság

Fénykép

Antal Lajos

Idézetek

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője:

 •  “A recesszió mellett a vállalatoknak napjainkban egy másik komoly, éppen a válsággal összefüggő fenyegetettséggel is meg kell küzdeniük: a vállalat tulajdonát képező adatok szivárgásával, azok jogosulatlan felhasználásával.”
 • “A hatékony vállalati információbiztonsághoz elengedhetetlen az együttműködés az IT-oldal és a cég pénzügyi/üzleti vezetése között.”

Kapcsolódó tartalmak

A Deloitte honlapja

Céginformáció

A Deloitte-ról
A Deloitte név a Deloitte Touche Tohmatsu svájci “Verein” és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.hu/magunkrol.
A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169.000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr