rss
Van jövője a magánkiadásnak?

Van jövője a magánkiadásnak?

A magánkiadás általában kudarcra van ítélve, mondja a szakma, hatalmas ugyanis a kínálat, átlag 10.000 cím jön ki évente, miközben a kereslet folyamatosan szűkül. A Csodaidők magánkiadásban megjelent harmadik kötete ugyanakkor nem várt sikereket hozott: két könyv-nagykereskedés is bevette az Árulást, amelyet a nagy érdeklődésre tekintettel 2010 elején újra kellett nyomni a második kötettel együtt. A negyedik, záró rész érkezésekor már mind a négy könyv kiadási joga a szerzőnél lesz. A Csodaidők sikerei azt mutatják, hogy van jövője a magánkiadásnak bizonyos feltételekkel.

Kulcsinformációk

 • Csodaidők: Tolkien és Rowling könyveihez hasonlítják
 • A teljes Csodaidők tetralógia magánkiadásba kerül
 • A kiadással kapcsolatos problémákat a közlemény részletezi, többek között: a nagyobb kiadók a nagyon kis példányszámú könyveket érthető okokból nem adják ki, hasonló indokok miatt nem jutnak el az ilyen művek a nagykereskedésekbe sem. A POD és a könyvnyomda esetében az írónak előre kell fizetnie szinte a teljes bekerülést, ráadásul a szöveggondozás is problémás, gyakorlatilag kis példányszámnál is biztosított ráfizetés. A legnagyobb problémát mégis a nagyon magas itthoni könyvárak jelentik, ami a rendszer hibájából ered.
 • Van jövője a magánkiadásnak: rétegkönyv, biztos olvasói réteg, tudatos felmérés, minimális haszon.

Az eredeti sajtóközlemény

Van jövője a magánkiadásnak?

Videó

 Fényképek

Görgey Etelka

Az első három kötet borítója

Idézetek

Görgey Etelka író:

 • “A Csodaidők annak ellenére, hogy magánkiadásban van, sikeres, aminek több oka van. A piacon kereslet mutatkozik a rétegkönyvekre, főleg a szakkönyvekre, de a szórakoztató könyvekre is. Ezeknél lehet helye a magánkiadásnak, de csak abban az esetben, ha a kiadásra szánt műnek megvan a biztos olvasórétege, tehát az a kör, mely nagyobb, mint a család és az elérhető ismerősök köre. Ehhez fel kell mérni a valós igényeket, és aszerint kalkulálni a kiadással.”
 • “A Csodaidők köteteihez ugyanakkor relatíve olcsón juthatnak hozzá az olvasók, mert közvetlenül el tudjuk érni őket. Véleményem szerint ez lehet a könyvkiadás jövője. Egy ilyen rendszerben szívesebben vállalnának kiadók is kis könyveket, hiszen ezek a példányok is ki tudnak majd termelni egy minimális hasznot, miközben eszmei értéket hoznak a vállalkozónak.”

Kapcsolódó tartalmak

Csodaidők blog
Csodaidők a Facebookon
Csodaidők a Wikipédián
Index.fórum

Információk

Görgey Etelka
Műfordító, teológus, hebraista, református lelkész. Középiskolai tanulmányait Pécsett végezte egy magyar-olasz gimnáziumban, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen teológiát, az ELTE-n pedig hebraisztikát hallgatott. Teológiából 2007-ben doktorált. Érdeklődik a nyelvészet és a nyelvtörténet iránt, három európai nyelven beszél, valamint több holt nyelv ismerője. Lelkész és festőművész férjével Pálfán élnek, két gyermekük van.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr