rss
Nem romlott a válság hatására a munkaegészségügy és a munkahelyi biztonság helyzete Európában

Nem romlott a válság hatására a munkaegészségügy és a munkahelyi biztonság helyzete Európában

A közép-kelet-európai vállalatok nem csökkentették számottevő mértékben a munkahelyi egészségbiztosítást érintő kiadásaikat, a hazai munkáltatók döntő része szintén ügyel a munkatársak biztonságának és egészségének védelmére, de sok esetben a törvényi szabályozás jobb betartatása jelentene igazán hatásos megoldást a munkahelyi balesetek elkerülése és a munkavállalók egészségének fejlesztése érdekében. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a hat országot átívelő felmérésnek, melynek eredményeit az MGYOSZ egy nemzetközi konferencia keretében ismertette a mai napon.

Kulcsinformációk

  • Az egészséges munkavállalókért és a biztonságos munkahelyekért címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 2010. május 14-én, az IOSHA projekt keretein belül.
  • A projekt lebonyolításához a munkaadók szövetsége öt ország társszervezetét nyerte meg; így Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és Románia munkaadói és munkavállalói is kitöltötték a kérdőíveket (minta: 709 munkáltatói és 381 munkavállalói képviselő).
  • Nagyrészt megnyugtató tapasztalatokat szült a felmérés, hiszen a pénzügyi válság ellenére nem változott érdemben a vállalatok pozitív hozzáállása a MEB folyamatokhoz; ám az olyan eredményeket figyelembe véve, mint például: a munkavállalói képviselők szerint a dolgozók felét figyelmeztetni kell a munkavédelmi eszközök használatára – a felmérés további lépésekre, az egészségtudatosság előtérbe helyezésére sarkallhat.
  • A munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatos törvénykezés esetében gyakran előfordul, hogy új szabályokat alkotnak ahelyett, hogy a meglévők jobb betartatására koncentrálnának; az efféle rendelkezések feleslegesen növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit, és megnehezítik számukra a folyamatok kezelését.
  • A nemzetközi és a hazai IOSHA felmérés, valamint a korábbi évek tapasztalataival összhangban az MGYOSZ lefektette a munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatos irányadó javaslatait.

Az eredeti sajtóközlemény

Link: Nem romlott a válság hatására a munkaegészségügy és a munkahelyi biztonság helyzete Európában

Videók

Mandrik István, az MGYOSZ és az OÉT munkáltatói munkavédelmi ügyvivője a felmérés tapasztalatairól

Fényképek

Idézetek

„Az MGYOSZ a munkaadók érdekeit képviselő szervezetként nagy hangsúlyt helyez arra, hogy segítse tagjait egyebek mellett a munkaszervezés, a pénzügyi tervezés és a vállalatirányítás hatékony és korszerű megvalósításában.”
„A különböző előírások, irányelvek és a munkáltatói etikai kódex kidolgozása mellett szervezetünk törekszik arra is, hogy tudásbázist biztosítson számukra; ilyen az IOSHA program részét képező felmérés is.”
„Rendkívül jelentős, ilyen összetettségben és mélységben eddig talán nem is publikált információk ezek. Az IOSHA felmérés tapasztalatai nemcsak nekünk, magyaroknak nyújtanak segítséget a munkavédelem és a munkabiztonság hatékonyabb szabályozása terén, de a kutatás nemzetközi jellegét tekintve a társszervezetek országai vezetésének is hasznos forrásul szolgálhatnak.”
Dr. Rolek Ferenc alelnök, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége

„Amíg az európai átlag alapján az emberek háromnegyede véli úgy, hogy a megbetegedéseket teljes mértékben vagy nagyrészt a munkahelyi körülmények okozzák, addig igenis szükség van arra, hogy mind a munkavállalók és a munkaadók, mind a kormányok vezetése nagyobb gondot fordítsanak a MEB rendszerek tökéletesítésére; szükség van arra, hogy felhívjuk figyelmüket a munkahelyi egészség-fejlesztés gazdasági és társadalmi fontosságára. Végérvényben pedig – szükség van az IOSHA felméréshez hasonló kezdeményezésekre.”
Tim Tregenza hálózatmenedzser, European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA)

„A munkahelyi balesetek és a foglalkozáshoz köthető megbetegedések 25%-os csökkentésére vonatkozó európai uniós célt csak úgy tudjuk teljesíteni, ha a tanulmány tapasztalatait hasznosítjuk a mindennapokban és a jövőben is.”
Mandrik István, az MGYOSZ és az OÉT munkáltatói munkavédelmi ügyvivője

Kapcsolódó tartalmak

Az IOSHA felmérés eredményeit ismertető tanulmány

Az IOSHA projekttel kapcsolatos további tudnivalók

Céginformációk

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít.

IOSHA
Az európai és nemzeti stratégiai célokkal összhangban az MGYOSZ 2009 márciusában sikeres pályázatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz „IOSHA Improving the OSH (Occupational Safety and Health) awareness of employers and employees in CEE (A közép-kelet-európai munkaadók és munkavállalók egészség- és biztonságtudatosságának fejlesztéséért)” címmel. A 2009 júniusában indult projekthez partnerként csatlakozott az osztrák, szlovén, horvát, szlovák és román munkaadói és gyáriparos szövetségek is. Támogató szervezetként a projektet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Közép-Európai Központja, valamint a BUSINESSEUROPE, és az ETUC (a munkaadók és munkavállalók európai csúcsszervezetei) jegyzik. A projektmunkába bekapcsolódott hat nemzeti csúcsszakszervezet, Magyarországon az MSZOSZ és az ÉSZT.


www.hirlabor.hu

A Hírlabor a Flow Public Relations, Magyarország egyik vezető pr-ügynökségének SMR-gyűjtő site-ja. Itt találhatók azok a közlemények, melyeket az ügynökség megbízói már nem hagyományos sajtóközleményként, hanem közösségi funkciókkal gazdagított információgyűjteményként küldenek ki a sajtó munkatársai számára, megkönnyítve ezzel munkájukat. További információkat a Flow Public Relations honlapján talál, az SMR felépítéséről pedig itt olvashat. Ön is...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr